Els fangs tòxics que romanen al pantà de Flix s’extrauran a partir de la tardor

Aquesta segona fase de la retirada dels llots acabarà a mitjan any vinent, segons va explicar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el qual va assegurar que les tasques «es faran bé»

14 julio 2018 15:53 | Actualizado a 23 julio 2018 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar ahir en una visita a Flix, als treballs previs d’Acuamed, que a la propera tardor s’extrauran els fangs tòxics que encara romanen al pantà. Està previst que aquesta segona fase de l’extracció dels llots acabe a mitjan any vinent.

«Garantim que l’extracció es farà i que es farà bé. L’Ajuntament de Flix i la Generalitat treballaran conjuntament perquè els treballs segueixin totes les pautes que necessita el procés», va declarar ahir el conseller. 

Segons va avançar Calvet, l’actuació es farà amb una draga que succionarà l’aigua i els fangs, que tot seguit patiran un tractament. A més a més, Calvet va anunciar que en aquesta segona fase s’inclouran aspectes com un major control de les emissions a l’aire, un dels punts que més preocupava els veïns del municipi. «Les actuacions acabaran l’any que ve, però el que és més important és fer-ho bé», va afirmar.

L’alcalde de Flix, Marc Mur, va mostrar-se satisfet amb la visita i el compromís expressat pel conseller. «El conseller és conscient que hi ha pressa en trobar resultats. Però no volem que aquesta segona fase peque de presses sinó que tinga tota la seguretat. Aspectes que van ocórrer en la primera fase, sobretot en relació a l’aire, no tornaran a passar. Tenim una comissió d’experts que ja està funcionant», va expressar Mur. «L’Ajuntament ha posat sobre la taula que els controls de l’aire siguen molt més exhaustius i tinc la tranquil·litat absoluta que això serà així», va insistir. 

La represa de les tasques de descontaminació de l’embassament de Flix han de garantir la completa eliminació dels llots tòxics acumulats durant dècades davant la planta química de la població. Els treballs estaven aturats des de l’octubre del 2015.

Llavors la societat estatal Agua de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed) i l’empresa adjudicatària dels treballs, FCC, van assegurar que l’extracció de les 800.000 tones de llots contaminats existents al fons de l’embassament s’havia completat. Però no era així. El gener del 2016 va esclatar el cas de corrupció al voltant d’Acuamed i van ser detinguts els seus màxims responsables. Informes posteriors van constatar que s’havien quedat sense extreure un total de 79.300 metres cúbics de llots. 

Incentius per a noves indústries

El conseller també va avançar que el Govern aprovarà incentius en la llei d’acompanyament de pressupostos de 2018 per afavorir l’activitat industrial a Flix després que Ercros tanqués la producció de clor amb cel·les de mercuri a finals de l’any passat.

La idea és incloure en aquesta llei bonificacions dels cànons que les empreses paguen a l’Agència de Residus de Catalunya i a l’Agència Catalana de l’Aigua. «Una vegada acabades les actuacions hem de pensar en el futur de Flix i en reurbanització del polígon per tal que aculli noves activitats industrials.

S’han de concretar mesures que afavoreixin l’arribada de nova producció de forma coordinada amb l’ajuntament», va declarar. 
Així mateix Calvet va expressar que el turisme ecològic també serà clau en el futur del municipi i va lloar la faena que es fa des de la Reserva Natural de Sebes.

Comentarios
Multimedia Diari