Els grups municipals de Tortosa només podran presentar una moció per ple

Dilluns s'aprova un nou reglament orgànic municipal i PSC i Movem Tortosa el consideren 'sense fons demòcràtic'

19 mayo 2017 18:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ple ordinari de Tortosa de setembre, que se celebrarà dilluns, preveu fer l’aprovació inicial del Reglament orgànic municipal (ROM). Aquest document és l’instrument d’organització interna que disposen tots els ajuntaments, que regula els diferents òrgans del consistori i les sessions plenàries i que a Tortosa seguia vigent el de 1985.

L’alcalde, Ferran Bel, ha dit que el nou Reglament té per objectiu actualitzar l’anterior i, en el cas de les sessions plenàries, ordenar i facilitar el debat. Però l’arribada d’aquest nou ROM no ha sigut ben rebuda entre els grups de l’oposició PSCi Movem Tortosa, que creuen que cal una revisió i que defensen que no han tingut prou temps per poder realitzar les seues propostes. Es va acordar actualitzar el ROM el novembre de l’any passat i inicialment havia de dur-se a aprovació en un ple al mes de juliol. «Se’ns va enviar un missatge electrònic amb el document a meitat juliol, sense cap més explicació», explica el portaveu del PSC, Enric Roig. «Hem tingut un mes i mig, amb la Festa del Renaixement, agost, que els nostres assessors estan de vacances, i les Festes de la Cinta per fer propostes, quan ells han tingut nou mesos», detalla el portaveu de Movem, Jordi Jordan. Bel, per la seua banda, ha valorat que hi havia prou temps i els ha acusat «de no haver fet els deures».

El principal canvi del reglament, present als ROM d’altres municipis, és que cada grup parlamentari només podrà presentar una moció per ple, «per fer més raonable la durada de les sessions», segons Bel.

A més, cada moció tindrà un temps limitat d’exposició per part del ponent i de les intervencions posteriors dels grups, rèpliques i contrarèpliques. La durada del debat d’una moció, amb el nombre actual de grups municipals, però, pot arribar als 40 minuts.

«El govern vol aprofitar la renovació de ROM per emmordassar l’oposició i convertir l’Ajuntament en un instrument al seu servei. El tarannà de Ferran Bel és autoritari i ara ja fa un pas més, i amb uns còmplices com ERC, dels quals veiem amb preocupació la seua deriva conservadora», valora Roig, que també sosté que en cap moment es va crear una comissió de treball per elaborar el document d’una forma consensuada entre les diferents forces. «I el ROM és importantíssim, és la nostra Carta Magna».

PSCi Movem consideren que es tracta d’un document sense «fons democràtic», i gràcies al qual «l’alcalde podrà presentar totes les mocions que vulga i posar fi als debats quan ell ho decideixi». Bel ha contestat que «s’ha de tenir mala fe per dir això», ja que ell no ha retirat la paraula a ningú en cap ple i «més participació ciutadana com la d’ara l’Ajuntament no l’ha tingut mai».

Comentarios
Multimedia Diari