Els hospitals de les Terres de l’Ebre recuperen l'activitat quirúgica i fan PCR abans d'operar

Es demana a la ciutadania un ús responsable dels recursos d’urgències i que es prioritzi sempre la trucada al 061

28 mayo 2020 14:16 | Actualizado a 01 junio 2020 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els hospitals de les Terres de l'Ebre recuperaran en pocs dies tota l'activitat quirúrgica, de consultes externes i de proves diagnòstiques. La crisi sanitària actual provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha fet que els centres hospitalaris i sociosanitaris de les Terres de l’Ebre hagin hagut de desprogramar la seva activitat ambulatòria i quirúrgica no urgent, davant la necessitat d’implantar mesures per tal de protegir la salut dels pacients i dels professionals. El pla de contingència va suposar reordenar fluxos i concentrar activitat per poder donar resposta a les necessitats excepcionals del moment.

Ara la regió sanitària Terres de l’Ebre enllesteix el pla de retorn a l'activitat dels centres hospitalaris i assistencials del territori. "Havíem concentrat tots els esforços per donar resposta a les necessitats produïdes per la crisi de la covid i les persones que patien la malaltia però anem recuperant la nova normalitat", va explicar ahir Mar Lleixà, directora de Salut a l'Ebre. En la preparació que s'ha iniciat per sol·licitar la fase 3 de la desescalada, els hospitals del territori estan recuperant "totes les activitats que es feien", sobretot en les àrees quirúrgiques, de consultes externes i de proves diagnòstiques.

Lleixà ha explicat que algunes mesures arran d'aquesta crisi "han vingut per quedar-se", amb l’objectiu de garantir la qualitat assistencial i la seguretat de la ciutadania i professionals, establint circuits diferenciats i incorporant la telemedicina i les videoconsultes (hi ha hagut una bona acceptació entre els pacients, especialment per a aquelles visites que només eren per valorar uns resultats o unes analítiques). "Cal evitar visites innecessàries, que no aporten cap valor, evitar les aglomeracions a les sales d’espera i limitar acompanyants i visitants", va detallar la directora. Així, també ha anunciat que es farà un cribatge previ de les persones que acudeixen als hospitals, i també es realitzen PCR (prova de coronavirus) prèvies a la realització de determinades proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques i abans dels parts. 

La directora de l'Hospital Verge de la Cinta, Maria José Rallo, també ha recordat que cal que prioritzi sempre la trucada al 061 i la resolució de primària abans d’acudir a l’hospital.

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta recupera, així, a partir del divendres, l’activitat i les urgències maternoinfantils (obstetrícia, ginecologia, pediatria i neonatologia)  que s’havien ubicat a la Clínica Terres de l’Ebre. Per aquest motiu, durant avui dijous i demà divendres es faran els trasllats dels equips, així com dels usuaris ingressats, cap a l'hospital. També es recupera l’activitat quirúrgica pediàtrica  que fins ara es realitzava a la clínica. En total s'han realitzat 133 parts a la clínica, de les quals 30 cesàries, i una mitjana de 20 urgències diàries al dia a Pediatria.

També a Móra d'Ebre, on es va concentrar les cirurgies urgents de traumatologia, s'ha recuperat l'activitat ajornada, les consultes i les proves i a l'Hospital Comarcal d'Amposta, el 7 de juny es completarà la reactivació amb les guàrdies quirúrgiques de 24 hores i la cirurgia urgent, que s'havia unificat al Verge de la Cinta.

Pel que fa a l'Hospital sociosanitari de la Santa Creu de Jesús, s'han reduït els llits reservats per malalts de coronavirus i s'ha augmentat la disponibilitat de places per l'atenció sociosanitària. També s'han recuperat les consultes externes de geriatria i nefrologia de forma presencial i, amb la fase 2 del desconfinament, s'han permès les visites de familiars d'usuaris residents. Finalment la Fundació Pere Mata, proveïdor al territori de Salut Pública, ha recuperat totes les consultes de salut mental d'adults, infants i joves, amb la limitació d'un acompanyant per als menors i d'un acompanyant per als casos d'adults en què és "estrictament necessari".

Comentarios
Multimedia Diari