«Tenim la sensació que la Covid ens ha robat la joventut»

Els departaments de Salut, Educació i Joventut a les Terres de l’Ebre coordinen un projecte per analitzar l’impacte de la pandèmia en la salut mental dels adolescents i donar-los veu

04 marzo 2021 13:18 | Actualizado a 04 marzo 2021 16:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els departaments de Salut, Educació i Joventut de les Terres de l’Ebre han iniciat aquest curs un projecte interdepartamental per donar veu i desestigmatitzar els joves i adolescents com a responsables de la propagació de la Covid-19.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, des de la Unitat de vigilància epidemiològica de les Terres de l’Ebre s’ha volgut posar accent en com afecta la Covid de manera específica als joves i adolescents. L’impacte de la pandèmia en la salut mental dels joves apareix com un aspecte preocupant.

Sense poder trobar-se amb els seus amics durant temporades o sense poder celebrar aniversaris o festes, els instituts i centres educatius s’han convertit, des del setembre, en un dels pocs espais de socialització entre iguals dels quals els adolesents disposen, segons va explicar ahir la directora territorial d’Educació, Montse Perelló, i el confinament va posar en relleu que les xarxes socials no suplien del tot aquestes necessitats. 

«Vam va constatar que el col·lectiu se sentia estigmatitzat i culpabilitzat, però a la vegada durant la segona onada, la infecció entre el col·lectiu havia augmentat. Es va determinar també que els missatges oficials no anaven adreçats als joves ni arribaven a través dels canals de comunicació que més utilitze», va detallar ahir Cinta Daufí, del servei de Vigilància Epidemiològic. 

A més, des dels centres de secundària s’està detectant «la factura» psicològica de la Covid entre aquest segment de població i s’hi ha reforçat els programes d’intervenció de salut i joventut. Pendents de completar les dades oficials quan acabi el curs, Daufí va reconèixer que l’impacte de les restriccions sobre la salut mental de joves i adolescents «és importantíssim». Els directors dels centres de secundària, que signen les peticions per derivar els alumnes als recursos psicològics, transmeten als departaments que la demanda ha augmentat.

Per lluitar contra els estigmes i revertir una situació on els joves se senten culpabilitzats i no perceben el suport que necessiten, el projecte ha arrencat de moment amb l’elaboració de vídeos per part de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, on els joves han treballat amb infografies i han pogut dir la seua.

«Els joves ens hem sentit marginats i apartats. Els nostres sentiments han estat infravalorats. No som els únics culpables, hem de remar tots junts. Demanem que no se’ns jutge a tots per igual», va declarar ahir l’alumna Anna Pellicer en nom dels estudiants. «Molts cops hem sentit angúnia, tristor i desesperació i la sensació de perdre la joventut, que el temps no para i estem perdent la millor època de la nostra vida».

Aquest és un projecte de recorregut, i tant des d’Educació com de Joventut com de Salut s’espera que en les pròximes setmanes i mesos sorgeixin (alguns projectes ja s’estan treballant) iniciatives de i per a joves amb l’objectiu de seguir lluitant contra els efectes adversos de la pandèmia en aquest col·lectiu.

L’acte de presentació del projecte d’ahir, a la seu de la Generalitat de les Terres de l’Ebre, també va comptar amb la participació de la directora territorial de Salut,  Mar Lleixà, i el coordinador de Joventut a Terres de l’Ebre, Joan Barberà, a més de Santi Valldeperez, professor de Tecnologia i Llenguatge Audiovisual del Cicle Formatiu de Grau Superior en Gràfica Publicitària d’ESARDI.

Comentarios
Multimedia Diari