Els joves, protagonistes de l'11è Premi Federico Mayor Zaragoza

Aquest any s’ha fet un gir a l’esdeveniment amb la participació de 36 centres educatius presentant el seu clipmetratge de dos minuts

16 marzo 2018 14:50 | Actualizado a 16 marzo 2018 15:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El premi Federico Mayor Zaragoza fa un gir total en aquesta onzena edició, on els protagonistes han estat els joves. La presidenta de l’Associació Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, Montserrat Esteve, assegura que es tracta d’una edició diferent i molt especial. «Aquest any s’han prioritzat els treballs dels estudiants, aprofitant també per commemorar el 70è aniversari de la declaració dels drets humans». 

Després de 10 anys premiant experiències de diferents entitats o associacions, en aquesta ocasió s’ha optat per distingir un treball d’aprenentatge i conscienciació dels joves, en un format més tecnològic. Un total de 36 centres, 23 de les Terres de l’Ebre, 12 de la resta de Catalunya i un de Galícia, han presentat un clipmetratge de dos minuts de durada, tractant diversos temes socials i humans.

D’entre tots els treballs presentats, 15 han estat els finalistes i guanyadors del premi. Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, ha aportat una dotació econòmica de 5.000 euros, repartits entre tots els treballs guanyadors.

El jurat ha premiat les temàtiques socials tractades, i la imaginació i els recursos emprats. Tot i això, Montserrat Esteve assegura que la decisió ha estat molt complicada, i agraeix la participació de tots els joves. «Cada vídeo porta al darrere un treball de reflexió que de ben segur els ajudarà a créixer com a persones». Esteve  assegura que amb aquesta aposta pels joves estan també apostant per la formació de ciutadans compromesos amb la construcció d’un món just i solidari.

El mateix Federico Mayor assegura que actualment hi ha una gran confusió en el concepte d’educació. «Et diuen que has de saber de matemàtiques, ciència, química, física...i tot això és capacitació, que està molt bé i també és necessari, però no és ser educat. Ser educat és ser lliure i responsable dels altres, solidari i creador». Aquest és el fil que segueix aquesta edició renovada dels premis.

Un matí d’aprenentatge
Tots els participants estaven presents ahir al matí a l’acte de lliurament dels premis, que un any més es va celebrar a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, tot i que aquest any amb diverses novetats, adaptant-se als joves i aconseguint que fora més amè per a ells.

Un matí d’aprenentatge i divertit, que va comptar amb l’actuació musical a càrrec de Sílvia Ampolla, la projecció d’alguns dels curtmetratges guanyadors i, una de les parts més destacades, el debat-col·loqui del mateix Federico Mayor amb els joves assistents, al voltant del tema dels drets humans, la igualtat i dignitat de tots els éssers humans, la solidaritat i la invenció del futur. «El passat ja està escrit, el present ja està delimitat, i el que ens ha d’interessar a tots és el futur, pensant en un món millor per a les generacions futures», transmet Mayor Zaragoza.

Finalment, els centres guardonats van recollir els seus premis, centres de diverses parts de Catalunya: de Freginals, Sant Quintí de Mediona, Vilanova del Vallès, Tortosa, Gandesa, Flix, Lleida, Sana Bàrbara, Vilanova del Vallès, Alcanar, Sabadell i Campredó.

Declaració dels Drets Humans
Aquest any se celebra el 70è aniversari de la declaració dels drets humans. En aquest context, Federico Mayor Zaragoza elogia les paraules que guarda l’escrit, i assegura que el problema continua recaent en el fet que la gent no ho llegeix. Reclama, així, la necessitat que tothom el conegui i, sobretot, que arribi als joves.

Comentarios
Multimedia Diari