Els llibreters ebrencs veuen amb força incertesa el futur del sector

El dia de Sant jordi no representa la realitat de la resta de l´any per a les llibreries, que han de buscar alternatives per tirar endavant

19 mayo 2017 19:34 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sant Jordi sempre és optimista. És el dia, amb diferència, que més llibres venen les llibreries. Però també és un miratge: aquella jornada, per a un llibreter, no té res a veure amb la resta de l’any.

El d’enguany ha sigut l’últim Sant Jordi per a la llibreria la Gavina d’Amposta. La seua propietària i única treballadora, Clara Salvadó, té 65 anys i es jubila. Entre finals de maig i principis de juny la llibreria, de 33 anys d’història, tancarà definitivament les seues portes.

«El principi va ser molt dur, hi havia també crisi, però el final està sent terrorífic», valora Salvadó al Diari, qui creu que la falta de recursos de la societat és el principal problema de la disminució de les vendes. «És una crisi molt bèstia. Tenia una clientela fixa que s’ha quedat sense faena. I si no tens mitjans, el llibre s’aparca perquè el pots intercanviar o anar-te’n a la biblioteca».

Salvadó no considera que el problema siga territorial i recorda casos de llibreries emblemàtiques que estan tancant també a Barcelona. «I si amb una llibreria general no te’n surts, amb una especialitzada és per tallar-se les venes», etziba. «Si una persona s’ho munta amb molt de carinyo, potser va aguantant, però veig un futur molt complicat i trist».

L’alternativa de l’ebook tampoc no ha caigut bé a alguns llibreters per la seua possible pirateria de llibres, com apunten Salvadó i Sergio Bassa, de Bassa la Papereria de Móra d’Ebre, fundada el 1903. «Hi ha eines per combatre la pirateria, no es pot robar la creació d’un autor», valora. «Nosaltres tenim sort i som més papereria que llibreria. Els que només es dediquen a llibreria pura s’ho estan passant més magre i crec que s’estan replantejant altres formes de negoci, com llibreries cafeteria. La llibreria ha de ser un punt de trobada».

Presentacions i clubs

El clar descens en les vendes de llibres va portar fa dos mesos a una altra llibreria mítica, la Serret de Vall-de-roures, a crear un club de socis lectors, el Club de Lectura Serret, per tal d’incrementar les compres de llibres i oferir a aquests membres alguns descomptes.

Amb els seus més de trenta anys d’existència, Llibreria Serret ha aconseguit esdevenir una de les llibreries amb més activitat cultural i literària d’Aragó i una de les referències en l’àmbit nacional, a més de ser una de les primeres llibreries virtuals, si no l’única, especialitzada en els autors ebrencs i matarranyencs en una clara defensa pel català de la franja.

Qui veu un futur una mica més esperançador és Rosa Cubeles, de la llibreria de Tortosa La 2 de Viladrich, una altra de les més emblemàtiques de les Terres de l’Ebre i que ha crescut més dedicant-se també a àmbits com l’infantil i el de les arts. Cubeles, com Bassa, també afirma que el lector s’aclapara amb la quantitat d’oferta de llibres que hi ha. «Es publica molt i no tot és bo», diu.

La llibretera apunta que Sant Jordi representa un 7% de les vendes totals de l’any. «Això és molt. Però la resta de l’any és molt difícil vendre un llibre, has de moure’t molt, fer presentacions... I el tant per cert que guanyes amb el llibre és molt limitat. Has de combinar-ho amb altres productes que sí que donen, tocar més tecles», afirma.

Cubeles es mostra optimista amb la vida del llibre en paper: «al lector de veritat li agrada més el llibre en paper. Crec que el llibre en paper seguirà, almenys uns anys, tot i que la competència siga ferotge. Continuo creient en la llibreria. La gent hi entra feliç».

Comentarios
Multimedia Diari