Els metges del CAP d'Amposta exigeixen prestar atenció continuada d’Urgències

El Departament de Salut defensa mantenir el servei continuat d’urgències a l’Hospital Comarcal d’Amposta

25 mayo 2019 08:03 | Actualizado a 05 junio 2019 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els professionals d’atenció primària d’Amposta van mobilitzar-se ahir al migdia davant del nou CAP del municipi, en marxa des d’aquesta mateixa setmana, per demanar poder atendre de forma continuada les urgències, que actualment estan centralitzades a l’Hospital Comarcal d’Amposta.

«Fa vinc anys es van treure les urgències de l’antic CAP d’Amposta. La situació en aquell moment era diferent. En aquest temps la població que atenem s’ha duplicat. Tractem 30.000 pacients d’Amposta, Freginals, Godall, la Galera, Masdenverge i Santa Bàrbara», explica la metgessa de família i portaveu Gemma Batlle. «El que demanem és que, ara que tenim una àrea d’Urgències molt ben dotada, puguem atendre la ciutadania les 24 hores del dia, no només de 8 a 20 hores».

Els professionals del CAP alerten que les flamants instal·lacions, que han costat més de 3,7 milions d’euros i disposen d’una ala destinada específicament a l’atenció continuada d’urgències, es troben del tot infrautilitzades per la voluntat del Departament de Salut de mantenir la centralització al centre hospitalari per atendre tots els pacients de la comarca. 

«I a l’hospital, l’espera pot arribar a ser de sis hores», precisa Batlle. «Fa mesos que ho demanem. Sabem que el 80% de les urgències es podrien atendre a l’atenció primària, que és més econòmic que a l’hospital. No estem demanant més que el que tenen altres poblacions. Volem atendre la ciutadania com es mereix».

Els professionals consideren que, assumint els tres graus de menor gravetat pel que fa a urgències, els usuaris ampostins guanyarien també amb una millor accessibilitat, millors tractaments i eficiència. «Demanem per a la població d’Amposta el mateix que a Tortosa. Hi ha tres punts d’atenció continuada: el CAP del Temple, la clínica Terres de l’Ebre i l’Hospital Verge de la Cinta», declarà la metgessa Batlle. «Atenen una població similar pel que fa a atenció i primària. No entenem per què aquesta discriminació a Amposta, quan es podria beneficiar d’uns millors tractaments, seguiments i disminució del cost sanitari»

Reacció de Salut

Per la seva banda, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha defensat que l’actual model de centralització de les urgències a l’Hospital Comarcal ha funcionat de forma exitosa. 

Tomàs considera que els pacients estan millor atesos en un únic centre, on es troba l’administració així com també els equipaments necessaris per efectuar les proves que els facultatius requereixin sense necessitat de desplaçar-se.

«Volem atendre la ciutadania com mereix i descongestionar l’hospital», diu la portaveu

Davant de la mobilització ahir a l’exterior del nou CAP d’Amposta,  el Departament de Salut ha sortit en defensa del model d’atenció continuada i d’urgències centralitzada a l’Hospital Comarcal. 

Segons el comunicat difós pel Departament de Salut, en el model en vigor cada dispositiu assumeix amb els seus professionals el nivell d’atenció que es requereixi d’acord amb el nivell de triatge que es termini en el moment de la recepció al pacient. 
Això, asseguren, permet diferenciar físicament els nivells d’atenció de cada dispositiu «però col·laborant mútuament i compartint l’estructura i serveis complementaris que es facilitin des del propi hospital».

Un model utilitzat a altres llocs de Catalunya que, corroboren, funciona des de fa anys a Amposta i que ara ha estat objecte d’una revisió per «garantir les condicions necessàries» per al seu correcte funcionament.

La directora dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha assegurat que l’aplicació d’aquesta organització de l’atenció continuada a Amposta des de l’Hospital «es fa amb garanties tant per als professionals, amb les condicions de guàrdia necessària, com per als usuaris». També ha assenyalat que l’atenció continuada dels nivells de complexitat inferiors comptarà, a partir de juliol, amb un nou equip de professionals que se sumarà a l’actual. Els professionals demanen dos metges de família més i un pediatra.

La Regió Sanitària, però, s’ha compromès a fer un seguiment i avaluació d’aquest model «conjuntament amb els professionals» per prendre decisions en funció dels resultats que s’obtinguin.

Comentarios
Multimedia Diari