Els municipis de l'R15 reclamen a ADIF millores urgents a la línia

Front comú dels ajuntaments per evitar que es desmantelli la via, per la que passen trens de viatgers i mercaderies

19 mayo 2017 15:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La quinzena de poblacions per on discorre la línia ferroviària R15 en el tram comprès entre Casp i les Borges del Camp, han decidit unir-se i fer front comú per denunciar l’estat de la via i demanar inversions urgents al Ministeri de Foment i l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF).

Temen que existeixi un pla per desmantellar de forma progressiva la línia Barcelona-Móra d’Ebre-Saragossa, amb l’objectiu de potenciar la línia que uneix les capitals catalana i aragonesa a través de Lleida.

Aquest front institucional naix després de la manifestació convocada a l’estació de Móra la Nova el passat mes de març per la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i el Priorat, present també aquest dimecres en una reunió celebrada a l’Ajuntament de Móra la Nova. Hi van prendre part representants d’onze ajuntaments: Les Borges del Camp, Riudecanyes, Pradell de la Teixeta, Falset, Els Guiamets, Flix, Riba-roja d’Ebre, Fayón, La Pobla de Massaluca, Casp i l’amfitrió, Móra la Nova. També ha manifestat el seu suport, tot i no haver pogut assistir a la reunió, l’Ajuntament d’Ascó. S'hi va acordar un document amb les seves demandes, que faran a arribar a ADIF i el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, amb qui tenen prevista una reunió el 26 d’abril.

Exposen els municipis que actualment la línia R15, dedicada al transport de mercaderies i també de viatgers, presenta una falta de manteniment molt acusada, fet que ocasiona incidències que repercuteixen en la qualitat del servei, especialment pel que fa al transport de viatgers. «ADIF ha degradat la línia ferroviària a categoria D, el que incrementarà encara més aquesta precarització», afirmen.

També denuncien que les freqüències i els horaris dels trens de passatgers no s’adapten a les necessitats dels usuaris, motiu pel qual es redueix el volum de viatgers que utilitzen aquest mitjà de transport i s’incrementa l’ús del transport privat per carretera. «El trajecte des de Móra la Nova fins a Barcelona té una durada de tres hores, com fa un segle. Això fa que molta gent s’ho pensi dues vegades abans d’agafar el tren», comenta al Diari l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné.

Els horaris no es compleixen i darrerament, s’estan desmuntant a més trams de línia per al creuament de trens. «Aquest fet dificulta encara més el compliment dels horaris, tenint en compte que es tracta d’una línia de via única». Segons els alcaldes, també s’estarien desmuntant accessos a zones de càrrega de diferents estacions, «amb l’objectiu d’impedir que noves empreses privades puguin accedir a utilitzar la línia ferroviària per al transport de mercaderies».

Per tornar a fer la línia rentable i competitiva, «i que no condicione el desenvolupament futur del territori», reclamen a ADIF que abandoni el pla de desmantellament progressiu de la línia, així com la reversió de l’última degradació de categoria.

Tot i que ens darrers mesos s’han dut a terme una sèrie d’inversions per eliminar els trams de limitació temporal de velocitat (LTV), els ajuntaments reclamen una aposta encara molt més ferma. Volen un pla d’inversions per reimplantar els trams de línia desmantellats; millorar les estacions respectant el seu valor patrimonial; i reobrir les estacions de més trànsit de viatgers, amb presència de personal d’atenció a l’usuari; així com millorar les mesures de seguretat.

A més, demanen que s’adapten les freqüències i horaris dels trens de viatgers a les demandes reals dels usuaris, i que es faciliti l’accés de les empreses privades per a l’ús del transport ferroviari de mercaderies.

Comentarios
Multimedia Diari