Els municipis del Delta volen regular l’accés per evitar-hi la massificació

Amposta i la Ràpita es reuniran amb Costes aquesta setmana per valorar implementar una taxa a determinats espais

07 abril 2021 05:10 | Actualizado a 07 abril 2021 05:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’afluència de visitants al Delta de l’Ebre aquesta Setmana Santa ha tornat a posar de manifest la necessitat de regular l’accés a determinats espais fràgils.

A l’Ebre, l’ocupació ha estat del 100%, i fins i tot s’han millorat xifres del 2019. La limitació d’aforament del 30% en els restaurants, però, ha impedit que els empresaris poguessin fer més caixa. Amb tot, la massificació d’aquests dies concentrada a l’entorn del Delta de l’Ebre preocupa a un territori molt sensibilitzat vers un espai natural protegit que no pot assumir una gran càrrega turística.

«La valoració és evidentment positiva. Portem treballant molt de temps, els municipis de les Terres de l’Ebre, per aconseguir el que ha passat ara. Cada any anava creixent la demanda, i el sector de l’autocaravana ja s’estava preparant, però el Covid ho ha precipitat», apunta al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. «Salvant la magnitud del que ha passat, en general és una bona notícia que l’Ebre siga un espai reconegut de turisme familiar, esportiu i de paisatge. És el que buscàvem i el que volíem... però no així».

Per aquest motiu, Tomàs ha avançat que l’Ajuntament de la Ràpita i d’Amposta es reuniran amb Costes de l’Estat per valorar implementar una taxa en determinats espais, una opció que ja s’havia posat al damunt de la taula. «Crec que és la fórmula que funcionaria, fer pagar una petita taxa al Trabucador i als Eucaliptus per accedir-hi. La gent en aquest moment ho entendrà. Hem de crear taxes per accedir als espais, no per lucrar-nos sinó per mantenir-los precisament amb serveis i protegirlos». L’alcalde considera que les decisions s’hauran de prendre en conjunt «i no que cada municipi faça la seua guerra».

«La dinamització del sector turístic ha estat sempre un dels objectius de l’Ajuntament de Deltebre i hem estat treballant durant aquests darrers anys per tal que Deltebre i Riumar esdevinguin un nucli d’atracció turística», coincideix l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler. «És evident que el context actual, marcat clarament per la pandèmia, ha incrementat de manera notable els visitants, fent que Deltebre i el Delta esdevinguin un destí de moda per als turistes de Catalunya i causant les imatges de massificació que hem vist durant aquests darrers dies».

El batlle deltebrenc considera que davant d’això, «és cert que hem de cercar les eines per tal que l’arribada de nous visitants es realitze sempre tenint en compte criteris de sostenibilitat per tal que la massificació no perjudiquieentorns naturals i paradisíacs». En aquesta línia, Soler detalla que des de l’Ajuntament de Deltebre s’estan «buscant les vies per adequar nous espais d’aparcament en zones turístiques i estudiarem, conjuntament amb la resta d’organismes implicats, totes les vies possibles per fer que llocs d’especial atractiu, com l’accés al Far del Fangar, es puguen regular per així evitar l’impacte mediambientals que pot causar l’arribada de visitants en excés».

Turisme familiar

En el cas de Deltebre, el Punt d’Informació del Consell de Riumar ha atès més de 500 persones durant aquesta Setmana Santa, totes elles de procedència de Catalunya i majoritàriament, la meitat, de la ciutat de Barcelona.

La majoria de la gent enquestada viatjava en família, un 46%, o bé en parella, un 38%. Unes dades que reafirmen la posició de Deltebre i del nucli de Riumar com un indret de turisme familiar. Pel que fa a grups d’edat, un 60% dels visitants tenien entre 30 i 44 anys, i un 28% entre 45 i 64 anys. La resta de franges, de 18 a 29 i més de 65 són minoritàries.

Cal dir que aquestes xifres d’atenció del Consell de Riumar són força similars a les de l’any 2019, any on es van atendre a 501 persones al Punt d’Informació Turística.

Comentarios
Multimedia Diari