Els municipis ebrencs arrenquen la creació de comunitats locals d’energia

L’Agència d‘Energia de les Terres de l’Ebre assessora els pobles en eficiència energètica i comencen a gestar-se projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques als pavellons i polígons

21 noviembre 2021 16:00 | Actualizado a 21 noviembre 2021 17:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Diversos municipis ebrencs estan iniciant els primers passos per a desenvolupar comunitats energètiques. La previsió que fa l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre, adscrita al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), és que en tres anys diversos ajuntaments ebrencs tinguen ja comunitats locals energètiques en marxa.

L’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre treballa des del 2006 en la comptabilitat energètica dels municipis ebrencs i el consum públic d’energia, bàsicament gas i electricitat. A partir de les dades obtingudes l’agència busca optimitzar els contractes d’electricitat i donar recomanacions en termes d’eficiència energètica pel que fa sobretot a l’enllumenat dels pobles i els equipaments públics. Un dels principals objectius de l’agència és impulsar les energies renovables a les Terres de l’Ebre.

En els darrer mesos l’agència està treballant amb els ajuntaments per iniciar el camí de les comunitats locals d’energia. Les comunitats energètiques són probablement l’eina principal per fer realitat l’empoderament ciutadà al sector energètic. La descentralització i la democratització del sector de l’energia són objectius a mitjà termini, tot i que actualment es troben mancats d’una implantació pràctica significativa. «Que sigue l’Ajuntament qui ho impulse i instal·le les plaques fotovoltaiques i ofereixi a la ciutadania el consum compartit, no hi ha cap municipi encara a tot Catalunya», confirma la responsable de l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre, Marga Estorach.

En actius distribuïts en plaques fotovoltaiques, es poden quedar per a consum propi per a l’ajuntament o en cas que vulgue, crear comunitats energètiques. «Hi ha diverses fórmules. Pots deixar que la ciutadania o empreses es puguen veure beneficiades de la instal·lació», detalla Estorach. «Una comunitat energètica no té per que nàixer d’un ens local, és una entitat jurídica de participació oberta on qualsevol persona o empresa pot formar-hi part», aclareix. «Però si no ho impulsen els ajuntaments, es difícil que la gent s’organitze».

Un dels municipis pioners en voler implantar aquest model ha sigut Godall, que ja està treballant-ho per iniciativa pròpia. També Ulldecona ho està impulsant. «Que un ajuntament ofereixe formar part d’una instal·lació gran on moltes de les despeses estaran compartides entre tots i obtens beneficis iguals és molt còmode per a la ciutadania. Una família que gaste sobre uns 800 euros en llum a l’any es podrà estalviar uns 200», expressa la responsable.

En aquest sentit, el model de poble petit pot funcionar millor, ja que les plaques solars abasteixen un radi de 500 metres i d’aquesta forma es podrà oferir a tot el municipi sencer. Els pobles més grans hauran de buscar diferents punts de plaques.

«En tres anys ja tindrem uns quants pobles, hi estem treballant amb ells. Els fons Next Generation afavoriran també molt aquest tipus d’ajudes», valora Estorach. «El decret de renovables ara exigeix que un alt percentatge del parc siga participat. El camí és aquest. Cal que la gent vegi els beneficis de produir-ho un mateix i que siga de proximitat. En el cas de l’hidrogen també es busca que la inversió siga comunitària, que la gent del territori també hi participe».

En el cas d’Ulldecona, l’alcaldessa Núria Ventura confirma que actualment ja s’ha fet l’estudi de viabilitat amb energia solar fotovoltaica i ara està en fase de redacció el projecte executiu de dos instal·lacions, una al pavelló municipal esports de l’avinguda Terrers i l’altra al pavelló multiusos del carrer Vicent Aubà. La idea és poder optar a diverses línies de subvencions (entre elles algunes de fons europeus) i poder-ho executar l’any 2022.

Flix ja fa mesos que treballa en la implantació de comunitats energètiques, com ja va avançar el Diari. Una serà la instal·lació de plaques fotovoltaiques al pavelló poliesportiu.

També Móra la Nova, a través de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud i de l’empresa tortosina Somfets, està estudiant implantar una comunitat energètica al Polígon Els Aubals, on s’instal·larien plaques fotovoltaiques perquè les empreses es puguen autoabastir. Amb aquesta empresa per impulsar l’hidrogen verd són diversos els munipis ebrencs que estan arrencant el projecte.

Comentarios
Multimedia Diari