Els municipis nuclears reclamen diàleg per la gestió dels residus radioactius

Un cop desestimada la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC) de Villar de Cañas, a Castella-la Manxa

29 febrero 2020 11:30 | Actualizado a 02 marzo 2020 11:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) ha renunciat finalment a la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC) de Villar de Cañas (Conca), un projecte polèmic al que el municipi d’Ascó va aspirar fa una dècada tot i la forta oposició al territori i el conjunt de Catalunya. La decisió final sobre el ‘cementiri nuclear’ espanyol per a residus nuclears d’alta activitat recaurà en el Ministeri de Transició Ecològica, tenint en compte les previsions del nou Pla General de Residus Radiactius i amb l’horitzó futur del tancament de les centrals nuclears.

El projecte es trobava paralitzat des del juliol del 2018, quan el govern de Pedro Sánchez va decidir analitzar detingudament la idoneïtat de l’obra i l’emplaçament, que compta amb una forta oposició ecologista i de l’executiu també socialista de Castella la Manxa.

Així, de moment l’Estat espanyol seguirà pagant a França per emmagatzemar part dels seus residus nuclears d’alta activitat. Segons la memòria anual d’Enresa, les quantitats diàries que el Govern abona al país veí per emmagatzemar els residus d’alta activitat de la central de Vandellòs I durant 2018 i 2017 han estat de 74.887 i 73.044 euros respectivament.

A les plantes de l’Estat el combustible nuclear gastat s’emmagatzema de dues maneres: en les piscines de la pròpia instal·lació que ho ha produït, i en magatzems temporals individualitzats (ATI) dins de contenidors específicament dissenyats per a refrigerar, confinar i mantenir amb seguretat aquests elements, com és el cas d’Ascó.

Des de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (Anav), l’empresa gestora de les tres centrals nuclears de la demarcació de Tarragona, declinen fer una valoració sobre la suspensió del projecte de Villar de Cañas i recorden que les instal·lacions d’Ascó I i II i Vandellòs II compten amb suficient espai d’emmagatzematge per als propers anys.

Per la seva banda, l’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (Amac), de la que és vicepresident l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha reclamat «participació i diàleg» en el setè Pla General de Residus Radioactius «per a buscar la millor alternativa a l’MTC de Villar de Cañas».

En un comunicat, els municipis lamenten profundament que el projecte de construcció del Magatzem Temporal Centralitzat no es porti finalment a terme, i consideren «indispensable» estudiar «profundament» les diferents opcions possibles per a la gestió d’aquests residus, tant els d’alta activitat com també els de baixa i mitja activitat, ja que, de complir-se el calendari previst, «es necessita una ràpida ampliació del centre d’emmagatzematge del Cabril, situat en Hornachuelos (Còrdova)».

Des d’Amac remarquen que sempre han estat favorables a la construcció d’un magatzem centralitzat únic, que gestionés els residus nuclears d’alta activat procedents de totes les centrals de l’Estat.

En tot cas, remarquen que es tracta d’una qüestió que «necessita d’un ampli debat, tenint en compte a més que el calendari de tancament de centrals que ja existeix conclourà amb el de la Central Nuclear de Trillo, a Guadalajara, l’any 2035».

Des de les empreses gestores, però, es treballa per poder aconseguir allargar l’activitat de les centrals més enllà d’aquesta data.

Comentarios
Multimedia Diari