Els oleïcultors podran accedir als ajuts per lluitar contra la mosca de l'olivera

En cas d'un excés de demanda es prioritzaran els sectors més intensius en l'ús de fitosanitaris i les zones amb més incidència de la plaga

19 mayo 2017 23:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d'Agricultura va anunciar aquest dilluns en el marc de la Taula Sectorial de l'oli d'oliva que els productors d'oli de tot Catalunya podran combatre la plaga de la mosca de l'olivera acollint-se a la mesura agroambiental de sistemes alternatius a la lluita química, tal com havien reclamat la FCAC i Unió de Pagesos. Donat el cas d'un excés de demanda, es prioritzarà l'ajut per als sectors que són més intensius en l'ús de fitosanitaris i a les zones amb més incidència de la plaga de la mosca de l'olivera (Baix Ebre, Montsià i Ribera d'Ebre). També es tindrien en compte les àrees de conreu homogènies amb major superfície, ja que tenen més impacte mediambiental en el territori.

L'anunci d'Agricultura arriba després que la setmana passada la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denunciés que el sector de l'olivera era un dels més perjudicats per la retallada del 20% de les agroambientals ja que podia perdre uns 3,6 milions d'euro, segons la proposta inicial de regulació del Contracte Global d'Explotació.

El responsable d'oli d'oliva de la FCAC, Antoni Galceran, ha expressat la satisfacció per l'assoliment d'una reivindicació de les cooperatives des de l'inici de la discussió del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 per a Catalunya, la primavera del 2014. "A més, la conselleria ha acceptat la pràctica majoria d'esmenes de la Federació sobre els criteris de priorització de la mesura, que s'aplicarien en cas de falta de pressupost", ha explicat.

Malgrat això, la FCAC lamenta que, en la regulació del Contracte Global d'Explotació, no s'hagi atès l'increment per als joves agricultors instal·lats en els darrers cinc anys i que es continuï mantenint una reducció generalitzada del 20% a totes les mesures agroambientals com a primer element d'ajust pressupostari, en cas de dèficit.

Comentarios
Multimedia Diari