Els pagesos col·lapsen l'N-340 per reclamar 1,6 milions en ajuts perduts

Més d'un centenar de tractors recorren la carretera nacional entre l'Aldea i Amposta en protesta per la retallada d´un vint per cent en els ajuts agroambientals del sector de l'arròs

19 mayo 2017 18:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La carretera N-340 col·lapsada una vegada més per una reivindicació. Ahir, més d’un centenar de tractors van participar en una marxa lenta entre l’Aldea i Amposta, convocada per Unió de Pagesos contra la retallada dels ajuts agroambientals que ha patit el sector i en especial els arrossaires del delta de l’Ebre.

El sindicat xifra aquesta retallada en el vint per cent, el que suposa que el territori ha deixat de rebre 1,6 milions d’euros aquest any, dels quals 1,3 correspondrien al sector arrossaire. Segons va denunciar el coordinador general d’UP, Joan Caball. «Aquests diners no marxen a Panamà o a Andorra, es queden al ferrer o al fuster del poble donant vida al territori».

A més, va advertir que si enguany s’accepta aquesta retallada del 20%, es podria aplicar també en els pròxims anys de vigència del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, «el que pot arribar a suposar prop de 10 milions d’euros que no arribaran als pagesos de les Terres de l’Ebre».

A més de la reducció dels ajuts agroambientals, que reben els pagesos del Delta per dur a terme pràctiques respectuoses amb el medi, els arrossaires han hagut d’afrontar l’augment de costos de producció com a conseqüència de la lluita contra el cargol poma, quantificats, com a mínim, en uns 200 euros per hectàrea.

Marc Tomàs és un jove arrossaire ampostí de 28 anys que ahir va participar en la protesta. Segons explica, aquests ajuts permeten fer la seva activitat rendible, ja que «els costos de producció són cada vegada més elevats».

A més dels arrossaires, la pagesia de les comarques de l’Ebre beneficiària dels ajuts agroambientals de producció integrada, bàsicament dels sectors d’olivera, fruita seca i cítrics, també ha vist retallats els imports d’aquests ajuts en un 20%.

La d’ahir és la tercera mobilització convocada pel sindicat en les últimes setmanes contra les retallades d’aquests ajuts. Les altres tractorades van tenir lloc a Ripoll i a Tremp, en aquests casos per la reducció dels ajuts a la ramaderia ecològica de muntanya.

Un cop acabada la tractorada davant dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Amposta, representants del sindicat agrari van lliurar un document als responsables d’Agricultura i es van reunir amb Ferran Grau, director del departament a les Terres de l’Ebre. Els pagesos van voler deixar clar que no demanen més diners, sinó que el Departament d’Agricultura gestioni d’una altra manera els pressupostos. «No volem més diners sinó que es prioritzi on invertir», va explicar Caball.

Per la seva banda, Ferran Grau va explicar que en el marc del nou PDR, que compta amb un pressupost de 810 milions fins al 2020, s’han incrementat els expedients per a rebre ajuts. «Així que s’ha contemplat una reducció de les primes per arribar a tothom, en lloc d’haver de prioritzar», va assegurar.

Comentarios
Multimedia Diari