Els pagesos de la Terra Alta perden mig milió d'euros per les retallades

Unió de Pagesos alerta de la pèrdua del 20% dels imports de l´ajut per la producció integrada, ecològica i per zona desvaforida

19 mayo 2017 17:30 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Mig centenar d’agricultors de la Terra Alta convocats per Unió de Pagesos es van manifestar ahir a Gandesa contra la retallada de més de mig milió d’euros a la pagesia de la comarca.

Els professionals del camp denuncien que el Departament d’Agricultura ha retallat un 20% els imports d’ajut per a pràctiques beneficioses per al medi a la convocatòria 2015 del Programa de Desenvolupament (PDR). La decisió afecta els ajuts agroambientals de producció integrada, d’agricultura ecològica i d’apicultura, a més de la reducció de les indemnitzacions compensatòries de zones amb limitacions naturals.

«Avui tornem a treballar per les nostres explotacions. Us heu de posar al cap que cada dia hi haurem de lluitar, aquest cop contra unes retallades injustificades que no tenen raó de ser, perquè els diners hi són!», va informar el portaveu del sindicat, Carles Vicente, abans de començar la marxa.

Les retallades impliquen que les 33 explotacions beneficiàries de l’ajut del 2015 de producció integrada de la Terra Alta deixaran de percebre 22.558 euros, la meitat dels quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals. Pel que fa a l’agricultura ecològica, la pèrdua és de 18.358 euros per a 21 explotacions. La reducció dels ajuts agroambientals en apicultura afecten dues explotacions amb pèrdues de 1.674 euros.

Pel que fa a la retallada del 48% de l’ajut d’indemnització compensatòria per zona desfavorida del 2014, a la Terra Alta suposa una pèrdua de 323.210 euros per a 574 beneficiaris. Aquesta situació s’agreuja més per la sorprenent retallada de l’ajut de les IC del 2015 anunciada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 141.240 euros per a 537 beneficiaris.

El jove agricultor de producció ecològica, Marc Paladella, de Batea, era un afectat que va assistir a la manifestació. «La societat tendeix a valorar més la producció ecològica i, en canvi, ara patim aquesta retallada per part del govern, que no l’entenem. Són uns diners amb els quals comptàvem i ara faran falta».

El Govern, per la seva banda, reconeix les retallades, però assegura que són per culpa d’una reducció dels diners rebuts per part del govern espanyol. Segons la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret la partida pressupostària d’ajuts a la producció ecològica s’ha «aplicat al 100%», però el context al qual s’ha arribat, amb una retallada del pressupost del període, en gran mesura perquè l’Estat espanyol va abaixar un 75% la seva aportació, és el que ha acabat provocant el malestar del sector.

Comentarios
Multimedia Diari