Els pagesos denuncien enganys per la venda de tractors sense fre de servei

Molts tractoristes no superen la Inspecció Tècnica de Vehicles després que l'absència d'aquest dispositiu es considera una incidència molt greu

19 mayo 2017 23:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sindicat Unió de Pagesos ha iniciat una campanya en l’àmbit nacional, sota el lema ‘Prou ja d’enganys en maquinària. Volem solucions’ per denunciar els presumptes enganys de concessionaris i fabricants de maquinària agrària al vendre vehicles sense frens de servei i altres equips que no compleixen els requisits legals.

El coordinador del sindicat a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, assegura que en els últims tres mesos s’han produït un «boom» de queixes de tractoristes ebrencs que no poden passar la Inspecció Tècnica de Vehicle (ITV) en no disposar d’aquest fre de servei.

Tot i que els frens de servei eren obligatoris des del 1981, fins aquest any el Ministeri de Foment no ha exigit a la Generalitat que les ITV ho reclamin a Catalunya en les seves inspeccions, «Ara ens trobem que no es considera una incidència lleu sinó molt greu», denuncia Montesó.

De cop i volta, doncs, molts tractoristes han vist, davant la seva sorpresa, que no superaven la inspecció, amb el perill existent de poder ser multats pels agents de trànsit.

Els afectats han reaccionat de manera diversa davant la nova exigència. Aquells que no han superat la inspecció, no els queda més remei que adquirir aquest dispositiu. Montesó denuncia que es tracta d’un element car, que oscil·la dels 700 euros als 4.000 euros en funció de la marca del vehicle. «Estem davant d’un problema que no hem generat els agricultors, i en canvi ens toca resoldre’l a base de pagar», lamenta el sindicalista.

Una segona solució és optar per rebaixar la massa màxima autoritzada dels remolcs per adequar-se a l’absència d’aquest fre de servei. Remolcs amb massa màxima superior als 10.000 i 15.000 quilos queden limitats als 3.000 quilos, sense incloure el propi pes del remolc. «De facto són remolcs que no són aptes ni per anar a veremar ni per als treballs als arrossars perquè admeten una càrrega molt minsa».

 

Denúncia col·lectiva

Unió de Pagesos denuncia que concessionaris i fabricants han venut maquinària i fitxes tècniques que no es corresponen amb l’homologació en els frens d’aquestes màquines.

El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha assegurat que si els concessionaris no responen les reclamacions particulars dels pagesos, el sindicat estudiarà la possibilitat de presentar una denúncia col·lectiva.

Comentarios
Multimedia Diari