Els pagesos ebrencs demanen més vigilància al camp per frenar l’onada de robatoris

Unió de Pagesos demana que es garanteixi la traçabilitat dels productes al llarg de tota la cadena alimentària

26 agosto 2020 18:00 | Actualizado a 30 agosto 2020 15:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sindicat Unió de Pagesos demana als Mossos d’Esquadra més vigilància a les zones agràries de les comarques de Tarragona, especialment de les Terres de l’Ebre, per frenar l’onada de robatoris que pateixen. Ja fa tres setmanes el sindicat demanava intensificar el patrullatge i la vigilància en els mesos en què s’inicia la verema, es comencen a plegar l’avellana i l’ametlla i comença la collita de garrofa. Unió de Pagesos també va reclamar als responsables dels Mossos que vetllin per les zones hortícoles i que augmentin el control per evitar que el producte robat es posi en circulació.

Ara, els furts ja han començat, i es per això que Unió de Pagesos s’ha reunit aquesta setmana a Tortosa, Amposta i el Perelló amb representants dels Mossos d’Esquadra per tractar l’onada de robatoris que està patint la pagesia de les comarques de Tarragona, especialment de garrofa a les Terres de l’Ebre. «Ho estem alertant perquè per la Covid hi ha menys feina en general i la garrofa està pujant de preu», explica Dani Forcadell, membre de la permanent de sectors vegetals d’Unió de Pagesos. «És un producte molt fàcil de robar perquè està dalt d’un arbre però amb dos cops cau ràpid a terra i amb poca feina una persona es pot emportar uns quants quilos». Com que fa unes dècades era un producte poc valorat, era un cultiu marginal i secundari i els garrofers es troben dispersos o en masos de persones d’edat avançada. Sovint també estan a masos («muntanyes», com li diuen a Tortosa) on no hi ha persones tots els dies de la setmana.

A banda de perseguir els lladres, Unió de Pagesos també ha demanat als responsables dels Mossos que posin al punt de mira en els compradors de la collita robada i que augmentin el control per evitar que el producte robat es posi en circulació. El sindicat apunta que és imprescindible que es garanteixi la traçabilitat al llarg de tota la cadena alimentària que, en el cas de la compra de la collita, es pot acreditar mitjançant la declaració DUN i el document nacional d’identitat. «Proposem que s’identifique qui compra el que es roba. Al final la gent pot comprar material robat i aquest producte es pot posar a la cadena d’alimentació sense cap tipus de traçabilitat. Ha d’estar ben documentat d’on ve, parlem d’un tema de salut també», diu Forcadell.

El sindicat insisteix a la pagesia afectada per robatoris de collita o béns de servei la importància de denunciar els fets. En el moment dels judicis ràpids per aquest tipus de delictes, Unió de Pagesos també ha comprovat que alguns afectats no s’hi presenten per por a possibles represàlies per part dels acusats; per evitar això, el sindicat demana que s’articuli un sistema de protecció per als denunciants.

Just dimarts passat a la tarda, agents de la Policia Local de l’Ametlla de Mar, al Lligallo de Manra, van interceptar quatre individus, de Camp Clar, furtant garrofes. El gènere va estar intervingut i s’han instruït diligències per furt de productes del camp.

Els Mossos d’Esquadra han confirmat al Diari que intensificaran la vigilància, tot atenent els plantejaments dels pagesos, creant grups especialitzats i estudiant si s’han de concentrar més en llocs concrets.

Comentarios
Multimedia Diari