Els pagesos exigeixen mesures urgents contra la crisi dels cítrics

Unió de Pagesos convoca una assemblea a Santa Bàrbara el dia 19, prèvia a una nova mobilització a Tortosa

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els pagesos de les Terres de l’Ebre han decidit fer ben palès al carrer el seu malestar per la crisi que afecta el sector dels cítrics. Si el 17 de gener van protestar a Tortosa, ahir va ser el torn d’Alcanar, municipi eminentment agrícola i amb l’economia basada en bona part en la citricultura.

Més d’un centenar de persones i una desena de tractors van ocupar la carretera TV-3321 i van fer una marxa primer fins al riu Sénia i posteriorment fins a la rotonda d’entrada al municipi, on van abocar uns 2.000 quilos de les mandarines que enguany ha fet malbé la climatologia.

L’objectiu d’Unió de Pagesos (que va convocar aquesta nova mobilització amb el suport de CCOO i UGT) és reclamar l’atenció i els ajuts necessaris per al sector, tant per part del Ministeri d’Agricultura com la Generalitat, després que s’hagi perdut entre el 60 i el 70 per cent de la collita de clementines, la principal varietat cultivada al territori.

La lluita se centra en dues vessants. Per una banda, que s’estableixin ajuts perquè els pagesos puguin tirar al terra la fruita malmesa que ha quedat a l’arbre i destruir-la, per evitar que es malmeti també la pròxima collita per les plagues. Per l’altra, reclamen una revisió de les condicions de peritatge de les assegurances agràries, per garantir que cobreixin els danys com els que s’han produït aquesta campanya (amb afectacions per l’estranya combinació de temperatures, pluja i vent que es va donar a la tardor).

Unió de Pagesos reclama al ministeri que demani al Tribunal de la Competència europeu l’ajut d’estat necessari per poder retirar els cítrics malmesos que queden als arbres. Uns ajuts que pujarien fins als 4 milions d’euros. Si el ministeri continua sense escoltar el sector, reclamen a laGeneralitat que busqui la fórmula per poder assumir aquesta dotació econòmica. «Els pagesos som necessaris per al país», remarcà el coordinador d’UP a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó.

Els citricultors van anunciar noves accions de protesta. Unió de Pagesos ha convocat una nova assemblea a Santa Bàrbara el proper 19 de febrer, que donarà pas a una nova proposta davant de la Delegació del Govern, el dia 26 a Tortosa.

El poble dels cítrics

La crisi que des de fa anys afecta el sector dels cítrics es viu especialment al municipi d’Alcanar, on aquest conreu continua sent majoritari.

Segons explica al Diari Rosa Mercadal, veïna d’Alcanar de família amb tradició pagesa, el problema principal és que els preus han caigut mentre que els costos de producció i en especial l’energia (per fer funcionar els pous) han anat a l’alça. Un fet a què enguany cal afegir els danys per la meteorologia, segons afegeix Pio Gil, citricultor professional.

«Una solució per a la supervivència de la pagesia seria poder disposar d’una assegurança de renda mínima, com ja existeix en altres països», comenta Gil.

Comentarios
Multimedia Diari