Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els pagesos insten a arranjar ràpid els camins per les collites de cítrics i oliva

L’Ajuntament d’Alcanar ha aprovat demanar la declazació de Zona Catastròfica pels danys dels aiguats

Maribel Millán

Whatsapp
Els camins rurals han quedat malmesos per les pluges torrencials dels últims dies. FOTO: CEDIDA

Els camins rurals han quedat malmesos per les pluges torrencials dels últims dies. FOTO: CEDIDA

Els pagesos demanen a les administracions celeritat per a arranjar els camins rurals malmesos per la recent llevantada; uns danys molt importants, que afecten fins el 80 per cent de les vies secundàries en zones com Alcanar i que s’han produït just a l’inici la collita de cítrics i quan és imminent també la de l’oliva, dos dels principals cultius del territori. 

El sindicat Unió de Pagesos ha reclamat a la Generalitat que posi recursos necessaris perquè els municipis del Montsià puguin contractar la maquinària que hauria d’arreglar els camins públics i particulars, passeres i ponts destrossats pel temporal que el passat dijous i divendres va deixar més de 300 litres per metre quadrat. 

«La importància de refer les infraestructures és cabdal perquè els pagesos han començat la collita dels cítrics, ara mateix haurien de collir les clementines i es fa difícil treure la fruita dels camps», explica Hilari Curto, coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre.

D’altra banda, d’aquí una setmana es podrà valorar si la podridura ha afectat tant taronges com mandarines a causa de l’aiguat i si això fa minvar finalment la previsió de la campanya per aquest any, que tal i com ja va informar el Diari era de 160.000 tones de cítrics, un 25 per cent més que l’any passat.

Com en el cas els cítrics, el sector de l’olivera també es veu afectat per la destrossa de camins, a pocs dies de l’inici oficial de la campanya.  
Diversos conreus d’horta també s’han vist negats i han partit danys, sobretot a les finques situades en les zones més baixes del Delta de l’Ebre, com l’Aldea i les Cases d’Alcanar, segons el balanç del sindicat agrari. 

A més, el fet de tenir les vies malmeses podria afectar les granges si es perllonga en el temps, ja que bloquejaria el proveïment de pinso i la sortida del bestiar.

La Generalitat ja va anunciar una línia d’ajuts als municipis afectats, en la reunió celebrada diumenge al Consell Comarcal del Montsià amb el vicepresident Pere Aragonès i el conseller d’Interior, Miquel Buch. 

Unió de Pagesos també reclama que es facin amb celeritat la valoració i els peritatges de tots els danys causats perquè, entre altres, es puguin tenir en compte la reducció de mòduls de l’IRPF als agricultors per l’afectació a causa de danys meteorològics.  

Encara que tots els municipis de la comarca Montsià han quedat afectats, destaquen els danys causats a Alcanar i Ulldecona. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Alcanar ja ha aprovat demanar la declaració de Zona Afectada per una Emergència de Protecció Civil (abans Zona Catastròfica) a tot el terme municipal, pels danys que van causar les pluges torrencials (van caure 199 litres en un sol dia, 265 en tot l’episodi) en cases, camins, carrers i altres equipaments d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja.
En aquest sentit, ja treballa en arranjar els primers camins i prepara un pla d’acció al terme. 

Reparant la C-12

Els operaris també treballen a la carretera C-12 (eix de l’Ebre) a la Carrova, a terme de Tortosa, per reparar els danys al ferm ocasionats pels aiguats. Es dona pas alternatiu a la via, però per fer el trajecte entre Tortosa i Amposta es recomana utilitzar temporalment la carretera C-42. 

Temas

Comentarios

Lea También