Els pagesos reclamen 1,2 milions anuals per mantenir les oliveres monumentals

El sindicat agrari Unió de Pagesos i les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià demanen una rebaixa en les sancions previstes per la futura llei de protecció que ha d’aprovar el Parlament

12 marzo 2020 10:10 | Actualizado a 12 marzo 2020 17:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sindicat Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (Fcac) i l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià demanen un pas més al Parlament de Catalunya «per poder assolir una Llei de protecció d’oliveres monumentals que garanteixi un pressupost mínim d’ajuts i on la veu de la pagesia hi sigui escoltada». La proposició de llei ha passat els últims tràmits i en principi s’hauria de debatre i aprovar a la cambra catalana la setmana que ve, si no hi ha un ajornament de l’activitat pel coronavirus.

El sector del Baix Ebre i Montsià considera prioritari que la Llei incorpori un pressupost mínim d’ajut per a les oliveres i els oliverars. «Si bé és cert que en el dictamen queda blindat jurídicament que arribaran recursos públics per a la protecció d’aquestes oliveres», les tres entitats consideren que cal que la llei «asseguri un pressupost mínim anual d’1,2 milions d’euros» per a la seva protecció i manteniment.

Representants d’aquestes organitzacions s’han reunit aquesta setmana amb diferents grups parlamentaris per defensar punts no recollits en el dictamen de la Comissió de Territori i que consideren «importants perquè el sector agrari es pugui adaptar a les noves obligacions».

Així, a més del pressupost mínim d’ajuts, també demanen una rebaixa en la quantia de les sancions previstes, de fins a 48.000 euros, en considerar que continua sent una xifra «exageradament elevada». Segons afirmen, «transmet la idea als propietaris que fins ara han cuidat de les oliveres monumentals (i les han venut quan ho han necessitat), que una cosa que fins ara feien voluntàriament l’hauran de fer de forma obligatòria i sota amenaça d’una important multa econòmica», tenint en compte a més que «una explotació d’aquestes oliveres, d’acord amb la Xarxa Comptable Agrària del Departament d’Agricultura té, de mitjana, uns marges econòmics negatius, si es tenen en compte la mà d’obra familiar i el cost d’oportunitat».

Sindicat i cooperatives també demanen als partits poder tenir veu i vot dins de la comissió tècnica de la futura llei, «a fi i efecte de poder decidir a l’hora de desenvolupar certs aspectes regulats en la normativa, com per exemple la validació dels informes elaborats pels departaments competents, proposar formes integrades de protecció enfront l’amenaça de plagues i els efectes del canvi climàtic, promoure programes d’intervenció i conservació de cada exemplar o l’elaboració d’una guia de bones pràctiques de conreu; «tots ells àmbits que afecten a l’activitat agrària i on els representants de la pagesia hi haurien de tenir veu i vot», remarquen.

Amb tot, els pagesos celebren que la majoria de les 25 esmenes que les tres entitats han defensat en la tramitació d’aquesta llei, han quedat recollides en el dictamen aprovat per la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya, de 19 de febrer de 2020.

Aquí s’hi inclou permetre el reagrupament dels arbres dins de la pròpia explotació; o que les tasques habituals del conreu de l’olivera, com l’esporga de fructificació, no siguin prohibides i que el Departament d’Agricultura també sigui tingut en compte en el desenvolupament de la llei. Segons detallen les cooperatives i Unió de Pagesos, l’objectiu de les esmenes ha estat el «d’evitar limitacions injustificades a l’activitat agrària i que posaven en perill la viabilitat econòmica de les explotacions».

Comentarios
Multimedia Diari