Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els parcs naturals creen més de 800 llocs de treball a l'Ebre i el Priorat

Els espais del delta de l'Ebre, els Ports i la serra de Montsant generen més de 30 milions d'euros

M.Millan

Whatsapp
Panoràmica d´un dels espais del Parc Natural del Delta de l´Ebre. Foto: Joan Revillas

Panoràmica d´un dels espais del Parc Natural del Delta de l´Ebre. Foto: Joan Revillas

Els tres parcs naturals de la demarcació, el del Delta i els Ports a les Terres de l’Ebre i el Montsant al Priorat, generen al territori 806 llocs de treball i prop de 30 milions d’euros anuals en forma de valor afegit brut, associat a activitats de serveis, agrícoles i a la gestió dels mateixos espais.

Així es desprèn de l’estudi Impacte econòmic i social dels espais naturals protegits de Catalunya, presentat ahir per l’Obra Social La Caixa i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Segons aquest treball realitzat per l’Institut Cerdà, els 16 espais protegits existents a Catalunya generen 192 milions i 5.100 llocs de treballs en total. Així, també s’hi detalla que per cada euro que s’inverteix en la seva gestió, es generen 8,8 euros en forma de valor afegit brut en les diverses activitats econòmiques que hi estan relacionades.

Al Delta de l’Ebre es van comptabilitzar l’any 2012 més de 355.000 visitants, el que el situa en cinquena posició per darrere dels parcs naturals de Collserola, el Montseny, la zona volcànica de la Garrotxa i el Cap de Creus. Segons l’estudi, les activitats associades al Parc Natural del Delta generen 493 llocs de treball i un valor afegit anual de 18,6 milions d’euros.

Pel que fa al Parc Natural dels Ports, es comptabilitzen més de 256.000 visitants, 213 llocs de treball i una activitat econòmica de 8 milions d’euros.

Per últim, l’estudi elaborat per l’Institut Cerdà detalla per al Parc Natural de la serra de Montsant, unes xifres de cent llocs de treball i 3,6 milions d’euros, amb 72.000 visitants l’any 2012.

El gerent de Medi Ambient de l’Institut Cerdà, Miguel Hernández, va explicar ahir, en la presentació de l’estudi, que els espais naturals es poden veure com una «oportunitat principalment associada a l’atracció de visitants i al desenvolupament d’una economia de serveis».

Economia comarcal

La major aportació a l’economia comarcal coincideix amb els espais ubicats en comarques de muntanya en les quals no existeixen actius turístics de costa i que es troben relativament allunyats de la ciutat de Barcelona, com ara al Parc Natural de la Serra de Montsant, o també a la Zona Volcànica de la Garrotxa o el Parc d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Així, suposen un 2,7 per cent, un 1,7 per cent i un 1,7 per cent del valor afegit brut de la comarca on s’ubiquen, respectivament, segons fa palès aquest estudi econòmic.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, va valorar que l’impacte socioeconòmic dels espais naturals protegits és «impactant» però va matisar que «encara pot ser una xifra més important».

A més, va assegurar que «els ciutadans volen reconciliar-se amb la natura» i, per tant, «no admeten que l’Administració no faci possible un contacte continu amb una natura de qualitat».

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También