Els pares d'Amposta i Deltebre reclamen una reducció de les ràtios a les aules

Ensenyament defensa que Amposta tindrà menys alumnes per classe i que es mantindrà la línia de Deltebre si la preinscripció arriba a 101 alumnes

19 mayo 2017 20:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un grup de representants de l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de totes les escoles de Deltebre (Baix Ebre) i Amposta han entregat als serveis territorials d'Ensenyament de les Terres de l'Ebre gairebé 1.600 firmes contra la previsió de suprimir dues línies de P3, una a l'escola l'Assumpció de Deltebre i l'altra a l'escola Soriano Montagut d'Amposta, el curs vinent. Els pares i mares s'han reunit amb el director territorial, Toni Martí, per reclamar que es redueixin les ràtio d'alumnes per classe enlloc treure línies degut a la baixada de la natalitat. Martí ha explicat que a Amposta s'ha planificat una ràtio de 21 alumnes per classe enlloc de 25 perquè es mantindrà una de les dues línies de P3 que caldria treure segons les dades del cens. A Deltebre, el consistori ha revisat el cens i es podrien superar els 100 alumnes. Si es confirma durant la preinscripció escolar, es mantindran les cinc línies de P3 del municipi.

Les AMPA de les escoles bressol i les escoles de primària de Deltebre i Amposta ha presentat un recull de firmes, 931 d'Amposta, i 635 de Deltebre – que representen gairebé el 80% de les famílies escolaritzades-, per exigir que s'aturi la supressió d'una línia de P3 a l'escola l'Assumpció de Deltebre, i una altra línia de P3 a l'escola Soriano Montagut d'Amposta. Després del registre d'entrada de les firmes, el grup de pares i mares s'ha reunit, gairebé una hora, amb el director dels serveis territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Toni Martí. En la trobada, les AMPA han traslladat la proposta d'aprofitar la davallada de naixements i la caiguda del nombre de nens i nenes dels padrons per millorar "la qualitat de l'educació", mantenint el nombre de grups però reduint la ràtio d'alumnes per classe. "Pensem que és una oportunitat per augmentar la qualitat de l'escola pública. Aquesta mesura la disminuirà. Hi haurà menys alumnes, és cert, però mantenir les ràtios és una oportunitat", ha insistit Jaume Castellà, representant de l'AMPA de l'escola Consol Ferrer d'Amposta.

En la reunió amb representants d'Ensenyament al territori, s'ha demanat que es reuneixin amb els regidors dels ajuntaments afectats per reconsiderar la situació i no "acatar sense miraments" les mesures que proposi el Departament des de Barcelona. Segons els pares, tot i que hi haurà el curs vinent 6.000 nens i nenes menys a Catalunya el curs vinent, hi ha municipis que han aconseguit les mesures que es reclama des de les escoles ebrenques. La representant de l'AMPA de l'escola Riumar de Deltebre, Tere Ballester, ha apuntat que col·legis de municipis com Berga, Cornellà o Badalona han aconseguit mantenir totes les línies de P3 abans de saber el nombre real d'alumnes de "la matrícula viva", la preinscripció escolar. També han posat l'exemple de Premià de Mar, on la ràtio s'ha reduït als 17 alumnes per classe mantenint les 11 línies de P3 que tenen els centres escolars.

 

Explicacions d'Ensenyament

En acabar la reunió, el director dels serveis territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Toni Martí, ha apuntat que, en el cas d'Amposta, s'ha mantingut una línia més dels grups que pertocaria per padró per evitar una "baixada dràstica". La capital del Montsià, seguint els criteris de planificació per cens, hauria perdut 2 de les 10 línies -2 concertades- de P3 que té actualment. El Departament ha decidit, sense esperar la preinscripció, reduir-ne només una, fet que reduirà la ràtio d'alumnes al municipi de 25 estudiants per classe a 21 per grup.

A Deltebre, segons Martí, les primeres dades del cens, que van rebre del consistori, eren de 98 alumnes de P3 el curs vinent i per aquest motiu es van planificar 4 grups enlloc de 5. El passat divendres, 26 de febrer, l'Ajuntament de Deltebre va emetre una correcció al Departament d'Ensenyament i el cens és de 101 alumnes. Segons les AMPA, podria arribar fins als 106 nens. Si en la preinscripció es confirma que se superen els 100 alumnes de P3 per al curs 2016/2017, Martí ja ha avançat que la línia que ara es preveu suprimir es mantindrà.

El director dels serveis territorials també s'ha compromès a fer arribar al Departament d'Ensenyament la proposta que li han traslladat les AMPA d'aprofitar la baixada de la natalitat per revisar les ràtio dels grups. "Ho transmetré a la conselleria perquè es facin les rectificacions que es consideren oportunes", s'ha compromès.

 

Mocions als ajuntaments

En el ple d'aquest dilluns a Amposta, està previst que s'aprovi una moció de rebuig d'aquesta mesura d'Ensenyament, i també ho portaran al ple els grups municipals del consistori de Deltebre. "Sabem que al final aquestes mocions són simbòliques. Els partits en un lloc voten una cosa, i en un altre, una altra. El que demanen als polítics és que s'asseguin i que estiguin pel territori, sense acatar més decisions de fora que en menystenen", ha reclamat Castellà.

Comentarios
Multimedia Diari