Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els permisos dels bous, condicionats pel 155 i la falta de Govern

El cessat delegat de la Generalitat signava les autoritzacions i ara des de Madrid s’ha hagut d’emetre una ordre per habilitar un secretari en aquestes funcions i permetre, així, la celebració dels actes

Maribel Millan

Whatsapp
Bous al municipi de l’Aldea, l’any passat.   FOTO: Joan Revillas

Bous al municipi de l’Aldea, l’any passat. FOTO: Joan Revillas

Ni tan sols els bous de les Terres de l’Ebre escapen als efectes de l’article 155 de la Constitució i a la falta de Govern a la Generalitat. La temporada taurina ebrenca arrenca aquest cap de setmana al municipi d’Aldover i per poder autoritzar els primers bous s’ha hagut d’emetre una ordre des de Madrid. I és que el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre és l’encarregat de signar els permisos per dur a terme els espectacles  taurins. Com que Xavier Pallarés va ser destituït pel 155, des del govern de l’Estat s’ha hagut d’autoritzar de forma transitòria al secretari de la Delegació per firmar els permisos preceptius i poder dur a terme les festes amb bous als municipis que donen el tret de sortida a la temporada. 

Aldover ha programat bous de carrer i embolats per Sant Jordi aquest proper cap de setmana. Després serà el torn de Mas de Barberans, que enguany té previst tornar a organitzar bous embolats després d’un any sense organitzar-ne arran de la polèmica generada per l’agressió a les activistes d’AnimaNaturalis a la seva plaça de bous, l’any 2016. 

Segons dades de la Generalitat, l’any passat es van autoritzar un total de 202 dies amb bous, en 49 festes  de 27 poblacions de tres comarques: 12 al Baix Ebre, 12 més al Montsià i tres a la Terra Alta. Unes xifres que seran molt similars aquest any, ja que els bous només es poden programar en les poblacions i dates on s’han  celebrat tradicionalment. 

La Generalitat també té registrades un total de nou denúncies durant la temporada 2017. Sis d’elles han estat presentades per l’entitat AnimaNaturalis, que manté la seva campanya de vigilància i enregistrament dels bous, en especial de les modalitats que consideren com un maltractament intrínsec a l’animal i que volen que siguin prohibides: el bou embolat i el capllaçat. 

Així, una de les denúncies fa referència a un bou embolat a Deltebre, el passat 12 d’agost, «en el qual l’animal va patir desmais i va convulsionar. Sembla que al corral es va recuperar una mica però tenim constància que va morir a la ramaderia cinc dies després», comenta al Diari la portaveu de l’entitat Aïda Gascón. 

Tot i que enguany tenen previst tornar a les festes de Mas de Barberans, des d’AnimaNaturalis admeten que les denúncies tenen poc recorregut i per això volen treballar per canviar l’actual Llei de les festes tradicionals amb bous, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2010. El seu objectiu és que es prohibeixin els bous embolats i capllaçats i que la normativa sigui més restrictiva pel que fa a la presència de menors als espectacles, en especial al capllaçat (on desenes o centenars de persones corren davant i darrera el bou). «Hem d’esperar que hi hagi un Govern a la Generalitat per a plantejar-ho», afirma Gascón.

Aficionats
Per la seva banda, des de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, el vice-president, Joaquim Martí, remarca que l’any passat va ser una «molt bona temporada» i que l’entitat treballa perquè la d’enguany sigui encara molt millor. En aquest sentit, destaca la recuperació dels bous embolats a Mas de Barberans.


L’entitat treballa per garantir «la tradició al territori», en els pobles «on els bous són els principals actes de les festes majors i els més populars», afirma. En aquest sentit, destaca iniciatives con el congrés sobre el bou embolat celebrat recentment a Amposta, «en el que estudis veterinaris van exposar clarament que no hi ha maltractaments animal en el bou embolat», remarca Martí. 

Comentarios

Lea También