Els pescadors ebrencs netegen de plàstics i deixalles la mar

L'Ametlla de Mar, l'Ampolla, la Ràpita i les Cases d'Alcanar s'adhereixen al projecte 'Mar Viva-Upcycling the Oceans' per millorar l'ecosistema marí

19 mayo 2017 16:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar s’han adherit a la campanya ‘Mar Viva-Upcycling the Oceans’, per tal de recollir les deixalles de plàstic del mar i millorar així l’ecosistema marí. La iniciativa va sorgir amb la col·laboració del projecte Mar Viva (amb l'Agència de Residus de Catalunya, entre d'altres) i Upcycling the Oceans (amb la Fundació Ecoalf i Ecoembes). Ambdós projectes van decidir unir esforços i crear el projecte Mar Viva-Upcycling the Oceans.

D’aquesta forma, s’han instal·lat als diferents molls pesquers diversos contenidors específics de color groc, on els pescadors podran dipositar les escombraries i restes, principalment plàstics, que recullen mentre pesquen. A més, els residus d'envasos lleugers seran reciclats gràcies a Ecoembes i la Fundació Ecoalf.

Tots els ports ebrencs s’han sumat a la iniciativa. En el cas dels pescadors de la Confraria de Sant Pere de l’Ametlla de Mar s’han involucrat en el projecte després de celebrar una reunió.

«Tots vam estar d’acord en sumar-nos al projecte», explica Miquel Brull, patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar. «Els pescadors ja tenim l’hàbit de recollir i llençar als contenidors el munt de plàstics i de coses de tot tipus que ens trobem pescant», detalla Brull. «I és que si ho tornem a llençar a la mar, ho acabaríem tornant a pescar».

Justament són els materials plàstics, que tant costen de destruir-se de forma natural, els residus que aniran a aquests nous contenidors.

El patró apunta que a l’estiu sol incrementar-se el nombre de deixalles, sobretot més a prop de les platges, i que el projecte contribuirà en aquest sentit a tenir uns litorals més dignes i l’aigua del mar més neta.

«Fent la nostra faena, pescant, recollim moltíssimes deixalles que llença la gent del carrer. Hem recollit fins i tot bicicletes», exemplifica el patró. « A vegades la gent pensa que nosaltres som els que embrutem la mar o que fins i tot la destruïm. I la veritat és que precisament és al contrari. La mar és el nostre mitjà de vida de forma que nosaltres som els primers en cuidar-la», valora Miquel Brull.

Comentarios
Multimedia Diari