Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els pescadors ebrencs netegen de plàstics i deixalles la mar

L'Ametlla de Mar, l'Ampolla, la Ràpita i les Cases d'Alcanar s'adhereixen al projecte 'Mar Viva-Upcycling the Oceans' per millorar l'ecosistema marí

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge dels contenidors específics on els pescadors dipositen els plàstics trobats al mar. FOTO: JOAN REVILLAS

Imatge dels contenidors específics on els pescadors dipositen els plàstics trobats al mar. FOTO: JOAN REVILLAS

L’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar s’han adherit a la campanya ‘Mar Viva-Upcycling the Oceans’, per tal de recollir les deixalles de plàstic del mar i millorar així l’ecosistema marí. La iniciativa va sorgir amb la col·laboració del projecte Mar Viva (amb l'Agència de Residus de Catalunya, entre d'altres) i Upcycling the Oceans (amb la Fundació Ecoalf i Ecoembes). Ambdós projectes van decidir unir esforços i crear el projecte Mar Viva-Upcycling the Oceans.

D’aquesta forma, s’han instal·lat als diferents molls pesquers diversos contenidors específics de color groc, on els pescadors podran dipositar les escombraries i restes, principalment plàstics, que recullen mentre pesquen. A més, els residus d'envasos lleugers seran reciclats gràcies a Ecoembes i la Fundació Ecoalf.

Tots els ports ebrencs s’han sumat a la iniciativa. En el cas dels pescadors de la Confraria de Sant Pere de l’Ametlla de Mar s’han involucrat en el projecte després de celebrar una reunió.

«Tots vam estar d’acord en sumar-nos al projecte», explica Miquel Brull, patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar. «Els pescadors ja tenim l’hàbit de recollir i llençar als contenidors el munt de plàstics i de coses de tot tipus que ens trobem pescant», detalla Brull. «I és que si ho tornem a llençar a la mar, ho acabaríem tornant a pescar».

Justament són els materials plàstics, que tant costen de destruir-se de forma natural, els residus que aniran a aquests nous contenidors.

El patró apunta que a l’estiu sol incrementar-se el nombre de deixalles, sobretot més a prop de les platges, i que el projecte contribuirà en aquest sentit a tenir uns litorals més dignes i l’aigua del mar més neta.

«Fent la nostra faena, pescant, recollim moltíssimes deixalles que llença la gent del carrer. Hem recollit fins i tot bicicletes», exemplifica el patró. « A vegades la gent pensa que nosaltres som els que embrutem la mar o que fins i tot la destruïm. I la veritat és que precisament és al contrari. La mar és el nostre mitjà de vida de forma que nosaltres som els primers en cuidar-la», valora Miquel Brull.

Temas

  • EBRE

Lea También