Els pobles eòlics reclamen al Govern un cànon per l'impacte dels parcs

El Parlament votarà la pròxima setmana les esmenes de la CUP i Sí que es Pot a la llei dels pressupostos que insten la Generalitat a crear un tribut per compensar les afeccions al medi rural

19 mayo 2017 16:35 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Parlament de Catalunya debatrà i votarà la pròxima setmana la proposta de creació d’un cànon eòlic com a tribut de la Generalitat per gravar l’impacte dels aerogeneradors sobre el medi rural. Els grups parlamentaris de la CUP i Catalunya Sí que es Pot han presentat esmenes a les llei d’acompanyament dels pressupostos que insten el Govern català a introduir l’impost en els pressupostos de 2017.

La proposta és iniciativa de l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMAC), formada per una trentena de petits i mitjans municipis de Catalunya, que agrupen el 80 per cent dels municipis eòlics de Catalunya.

L’AMEC recorda que altres comunitats com Galícia, Valències i les dues Castelles han aprovat normatives que fixen un cànon per megawatt instal·lat, d’entre 2.000 i 2.800 euros per megawatt i any. A Catalunya, en canvi, aquesta figura no està regulada per cap normativa i és, simplement, un acord de bona voluntat entre les parts, fet que genera inseguretat als municipis.

De fet, diversos municipis de l’altiplà de la Terra Alta han portat als jutjats la renegociació a la baixa dels convenis per part dels propietaris dels parcs, mentre s’acumulen anys d’impagaments.

El vicepresident de l’AMEC i alcalde de Gandesa, Cares Luz, detalla que a la comarca hi ha cànons aprovats per valor de 700 euros per megawatt i any.

Ara, les esmenes dels grups proposen una taula de quotes en funció de la potència del parc. Per als d’una potència superior als 22,5 MW -la majoria a l’Ebre- es fixa un cànon de 3.900 €/MW i any. Per un parc d’entre 10,5 i 22,5 MW, el cànon és de 2.700 €/MW. Per sobre de 4,5 MW, el cànon és de 1.500 euros i per sota, en quedarien exempts. Així, per exemple, l’empresa propietària d’un parc tipus de 50 MW pagaria 195.000 euros anuals.

De manera paral·lela, la Generalitat crearia un fons eòlic de compensació al medi rural per retornar als municipis afectats la totalitat dels diners ingressats. El 70 % dels diners del fons es destinarien a finançar projectes dels Ajuntaments d’impuls de l’economia local i per frenar la despoblació. El 25 % del fons permetria finançar projectes d’empreses i entitats a través del programa Leader i el 5 % projectes d’investigació eòlica.

Comentarios
Multimedia Diari