Els ports ebrencs es reforcen davant els temporals i el canvi climàtic

Un assaig físic, en marxa a la Universitat de La Corunya, determinarà com s’ha de reformar el port de les Cases d’Alcanar

02 diciembre 2020 06:20 | Actualizado a 04 diciembre 2020 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa pública Ports de la Generalitat ultima, a l’Ametlla de Mar i l’Ampolla, els treballs d’arranjament i reforç de les infraestructures després del temporal Glòria, mentre també projecta en la reforma el port de les Cases d’Alcanar.

El port casenc és l’únic de Catalunya orientat cap al nord-est. Una diferència que es podria deure al fet que es troba davant de la Punta de la Banya i en el moment de la construcció s’hauria cregut que el Delta serviria de barrera de protecció natural. Però la realitat ha constatat justament el contrari i durant els temporals de llevant, les barques de pesca s’han de protegir a ports veïns com el de Sant Carles de la Ràpita.

Ara, Ports de la Generalitat treballa en un projecte de millora i reforç, que no preveu reorientar l’entrada al port amb un nou dic, sinó que planteja reformar les estructures existents per fer el port molt més segur.

Amb aquest objectiu, aquesta setmana s’està duent a terme a la Universitat de La Corunya un assaig, en una piscina, del model físic (maqueta) del port, on se simulen escenaris extrems d’onatge per determinar quina és la millor estructura per suportar els temporals.

Amb els resultats dels estudis i després d’haver parlat amb els pescadors del poble, «per tenir en compte també la seva expertesa», es definirà la millor solució i es redactarà un projecte constructiu per fer les obres que solucionin els problemes d’agitació, amb una dotació que podria superar els dos milions d’euros.

«Es tracta d’una actuació molt demandada pels sectors pesquer i nàutic de la població», que segons el director general de Ports de la Generalitat, el calero Joan Pere Gómez Comes, esdevé també un «exercici de reequilibri territorial».

Un cop finalitzat l’estudi a principis del 2021, durant l’any es redactarà el projecte constructiu i s’adjudicaran les obres, per poder iniciar-les al 2022, segons el programa de treball de Ports de la Generalitat.

Entre finals de gener i principis de febrer acabaran, per altra banda, els treballs duts a terme als ports ebrencs per arranjar els danys del temporal Glòria i reforçar les infraestructures davant nous episodis extrems, que cada cop podrien ser més freqüents arran del canvi climàtic.

Ports ha invertit 13 milions d’euros en obres d’emergència al llarg del litoral català, dels quals 7,8 milions a les Terres de l’Ebre. Les principals actuacions s’han dut a terme a l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. A L’Ametlla s’han invertit 3,9 milions per reparar el dic de recer, amb l’abocament de fins a 43.000 tones de pedra d’escullera.

A l’Ampolla, on el port va patir especialment durant el temporal, la reparació costa 3,7 milions i s’hi aboquen més de 60.000 tones de pedra.

Però es tracta d’actuacions no només de reparació, també d’adaptació i reforç sota l’aigua i amb botaones als murs superiors, per tal de reduir la força de l’onatge en arribar al port.

També s’han dut a terme obres pel temporal Glòria al port de Sant Carles de la Ràpita, amb 60.000 euros destinats a la repavimentació del moll del Montsià que va quedar malmès; i 192.000 euros al port de les Cases d’Alcanar, per a la reparació d’emergència del morrot.

Activitat comercial: Un milió de tones de mercaderies al port industrial d’Alcanar
Per altra banda, Ports de la Generalitat també és responsable del port industrial d’Alcanar, operat actualment de forma exclusiva per l’empresa cimentera Cemex, però que podria rebre altres mercaderies al moll 2. Es preveu que aquest any hi hagin passat vora un milió de tones de ciment.
Entre el període de gener a octubre, l’increment ha estat del 37% respecte a l’any passat. 
Pel que fa al moll comercial del port de la Ràpita, de gener a octubre va moure 11.396 tones, principalment de tubs de polièster; el que suposa també un creixement del 33 per cent respecte al 2019.

Comentarios
Multimedia Diari