Els productors de plantes i flors demanen ajuts urgents per salvar el sector

Els vivers i centres de jardineria concentren les seves vendes en els mesos de març, abril i maig. Enguany han hagut d’estar tancats i han perdut la major part de la facturació anual

06 junio 2020 08:10 | Actualizado a 06 junio 2020 14:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els productors de flors i plantes de Tarragona i les Terres de l’Ebre, juntament amb vivers de tot l’Estat, reclamen mesures i ajuts urgents al Ministeri d’Agricultura per salvar el sector, molt tocat per la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. Els vivers concentren les vendes en els mesos de març, abril i maig; però enguany van haver de romandre tancats per l’estat d’alarma, i van perdre la major part de la facturació anual.

L’Associació de Viveristes de Tarragona (membre de la Federació de Viveristes de Catalunya) agrupa la majoria d’empreses del sector a la demarcació, un total de 35 que donen feina a més de 360 treballadors, ubicades a Alcanar (7), Amposta (4), Vinyols i els Arcs (3), Camarles (2), Tortosa, Campredó, l’Aldea, Deltebre, Benifallet, Miravet, Mont-Roig del Camp, Cambrils, Riudoms, Reus, Botarell i Salomó, a més de diversos productors del Baix Maestrat i Lleida.

Ara el sector s’han unit a tot l’Estat i han enviat una carta al Ministre d’Agricultura, Luís Planas, on sol·liciten la intervenció urgent del govern perquè demani a la Comissió Europea ajudes reals que puguin pal·liar la crisi i que arribin directament a aquestes empreses (vivers, empreses productores de flor, centres de jardineria, jardiners i floristes).

També sol·liciten a l’Estat que estableixi de forma urgent ajudes similars a les d’altres països com Alemanya i Països Baixos, on es va crear un fons de rescat de 600 milions d’euros. A més, consideren necessari habilitar línies de crèdit a través de l’ICO que siguin accessibles i amb unes condicions més flexibles que les actuals.

«El nostre sector presenta una alta estacionalitat i durant els mesos de març, abril i maig es concentren entre el 60% i el 80% de les vendes anuals. Hem estat tancats del 14 de març fins a l’11 de maig; estem parlant de grans pèrdues per a empreses productores i minoristes. Si ningú ens ajuda, moltes empreses hauran de tancar, posant en perill els 40.000 llocs de treball directes i indirectes», expliquen les associacions de productors. En l’àmbit laboral també sol·liciten atorgar un període de sis mesos a les empreses per anar incorporant esglaonadament els treballadors en ERTO.

Oberts en cas de rebrot

A més, en cas de rebrot de la pandèmia, demanen poder romandre oberts prenent mesures de seguretat, com han fet en altres països de la Unió Europea. «Necessitem ser considerats com a producte de primera necessitat. Les plantes i flors aporten beneficis mediambientals, emocionals i contribueixen a crear un entorn més saludable», remarquen.

Comentarios
Multimedia Diari