Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els productors de plantes i flors demanen ajuts urgents per salvar el sector

Els vivers i centres de jardineria concentren les seves vendes en els mesos de març, abril i maig. Enguany han hagut d’estar tancats i han perdut la major part de la facturació anual

MARIBEL MILLAN LÓPEZ

Whatsapp
Flors que ja no es poden comercialitzar a l’empresa Horticultura Nycta d’Amposta.  FOTO: JOAN REVILLAS

Flors que ja no es poden comercialitzar a l’empresa Horticultura Nycta d’Amposta. FOTO: JOAN REVILLAS

Els productors de flors i plantes de Tarragona i les Terres de l’Ebre, juntament amb vivers de tot l’Estat, reclamen mesures i ajuts urgents al Ministeri d’Agricultura per salvar el sector, molt tocat per la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. Els vivers concentren les vendes en els mesos de març, abril i maig; però enguany van haver de romandre tancats per l’estat d’alarma, i van perdre la major part de la facturació anual.

L’Associació de Viveristes de Tarragona (membre de la Federació de Viveristes de Catalunya) agrupa la majoria d’empreses del sector a la demarcació, un total de 35 que donen feina a més de 360 treballadors, ubicades a Alcanar (7), Amposta (4), Vinyols i els Arcs (3), Camarles (2), Tortosa, Campredó, l’Aldea, Deltebre, Benifallet, Miravet, Mont-Roig del Camp, Cambrils, Riudoms, Reus, Botarell i Salomó, a més de diversos productors del Baix Maestrat i Lleida.

Ara el sector s’han unit a tot l’Estat i han enviat una carta al Ministre d’Agricultura, Luís Planas, on sol·liciten la intervenció urgent del govern perquè demani a la Comissió Europea ajudes reals que puguin pal·liar la crisi i que arribin directament a aquestes empreses (vivers, empreses productores de flor, centres de jardineria, jardiners i floristes).

També sol·liciten a l’Estat que estableixi de forma urgent ajudes similars a les d’altres països com Alemanya i Països Baixos, on es va crear un fons de rescat de 600 milions d’euros. A més, consideren necessari habilitar línies de crèdit a través de l’ICO que siguin accessibles i amb unes condicions més flexibles que les actuals.

«El nostre sector presenta una alta estacionalitat i durant els mesos de març, abril i maig es concentren entre el 60% i el 80% de les vendes anuals. Hem estat tancats del 14 de març fins a l’11 de maig; estem parlant de grans pèrdues per a empreses productores i minoristes. Si ningú ens ajuda, moltes empreses hauran de tancar, posant en perill els 40.000 llocs de treball directes i indirectes», expliquen les associacions de productors. En l’àmbit laboral també sol·liciten atorgar un període de sis mesos a les empreses per anar incorporant esglaonadament els treballadors en ERTO.

Oberts en cas de rebrot

A més, en cas de rebrot de la pandèmia, demanen poder romandre oberts prenent mesures de seguretat, com han fet en altres països de la Unió Europea. «Necessitem ser considerats com a producte de primera necessitat. Les plantes i flors aporten beneficis mediambientals, emocionals i contribueixen a crear un entorn més saludable», remarquen.

Comentarios

Lea También