Els productors oleícoles de la Terra Alta prenen la Toscana com a referent de qualitat

El seu objectiu prioritari és treballar en la creació d’un oli ‘premium’ elaborat principalment amb l’empeltre, varietat autòctona de la zona amb trets que la converteixen en un producte saludable 

02 julio 2018 11:50 | Actualizado a 11 octubre 2018 12:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els productors del sector oleícola de la Terra Alta prenen la Toscana (Itàlia) com a referent de qualitat i bon treball a l’hora de potenciar el seu producte, i l’empeltre com a varietat autòctona.

Un grup de deu persones dedicades a l’elaboració d’oli verge extra i olives de taula de la Terra Alta es va desplaçar el passat mes de juny a la Toscana per conèixer les millors pràctiques del sector oleícola d’aquella regió i obtenir-ne aprenentatges d’aplicació per millorar la seva producció.  

Un dels objectius prioritaris del grup és crear un oli premium de la DO Terra Alta, amb l’empeltre com a varietat principal, potenciant aquesta varietat autòctona que diferencia el producte de la comarca. Els productors asseguren que es tracta d’una varietat poc reconeguda i amb aquest producte es busca donar-li impuls. L’expedició a la Toscana va ser un dels passos principals per potenciar-la i conèixer la millora manera de treballar-la. «Prenem la Toscana com a referent perquè és un lloc on no busquen major producció i rendiments, sinó que persegueixen aquesta qualitat que nosaltres volem aplicar al nostre producte», explicava al Diari Jordi Rius, un dels socis de Rius d’Or.

Millora en la producció
Una de les principals conclusions extretes de l’expedició, i en la qual s’està treballant actualment, és que el seu objectiu demana establir un procés de millora contínua en la producció d’oli verge extra que en garanteixi aquesta alta qualitat i les seves propietats naturals, a través de l’aplicació de millors pràctiques com els filtratges o el control de temperatures i velocitats, així com innovacions tecnològiques en algunes de les fases del procés de producció.

L’impuls de la varietat autòctona, l’empeltre, implica ressaltar les seves propietats amb un enfocament comercial, és a dir, apropant-les als mercats que valoren els factors característics i diferencials d’aquesta varietat, com ara trets que el fan un producte saludable.

Després de l’expedició, es va organitzar a Gandesa una sessió de treball amb les empreses que van participar en l’activitat a la Toscana i amb aquelles que no van poder assistir-hi, però que volien conèixer les principals conclusions de la iniciativa.

En aquesta sessió es van debatre els principals aprenentatges i es van definir les accions a implementar per tal de reforçar el sector productor d’oli verge extra i d’olives en els àmbits productiu, comercial i estratègic. L’objectiu recau en treballar de forma conjunta per aconseguir aquest oli de qualitat i per potenciar-ne la comercialització.

Iniciativa del Consell Comarcal Terra Alta
La iniciativa forma part del programa ‘Treball a les 7 comarques’ i és el resultat d’un dels projectes impulsats pel Consell Comarcal de la Terra Alta, projecte subvencionat pel Servei Català d’Ocupació i finançat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal, per reforçar el sector oleícola de la comarca.

Comentarios
Multimedia Diari