Els professionals, el més ben valorat pels usuaris de la sanitat ebrenca

La ciutadania valora amb un notable alt de mitjana els serveis de salut del territori. El més criticat, el sistema

11 mayo 2019 10:49 | Actualizado a 11 mayo 2019 10:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En la nostra sanitat hi ha excel·lents professionals. Però com explica Montserrat Panisello, infermera jubilada: «si falla alguna cosa no són els professionals, sinó és el sistema, ja que cal millorar l’accessibilitat del metge als pacients», aspecte amb el qual coincideixen Estafania Pina i Julio Moreno. La parella diu: «No pot ser que demanis hora pel metge i te la donin per d’aquí a dues o tres setmanes a no ser que vinguis per urgències». «Llavors carregues les urgències i aquesta no és la solució», afegeixen. Panisello assenteix amb el cap i prossegueix: «Aquesta lentitud amb les llistes d’espera abans no passava, potser el problema està en el fet que falten més especialistes». Tot i això, en general, la majoria dels usuaris agraeixen la salut pública i valoren moly positivament el treball dels seus professionals.

I és que l’equip directiu del CAP El Temple de Tortosa ha obert les portes al Diari per enquestar els  usuaris, que han exposat les seves opinions pocs dies després que el Servei Català de la Salut publiqués els resultats de les darreres enquestes PLAENSA que recullen l’opinió dels ciutadans que han utilitzat els serveis sanitaris públics, i que valora la sanitat ebrenca amb un notable alt.

Així, l’Estefania vol deixar clar el gran tracte que va rebre des del departament de maternitat. Amb el seu nadó de deu dies al cotxet explicava: «Em vaig sentir molt segura, acompanyada i en bones mans, i crec que amb moments com aquest és vital sentir-te així». «Hi ha una part que es la cita prèvia amb el metge que cal millorar. Però som conscients d’això i amb un mes aproximadament millorarà, perquè de 9 equips que tenim de metges passarem a tenir-n’hi 12 i esperem que millori bastant», remarca. L’equip directiu del Temple és conscient de les seves mancances, i per tot plegat fan autocrítica i miren de buscar -hi també solucions.

«Cal tenir una sanitat propera»
«Donar la mateixa actitud que tu voldries tenir». Aquesta és la màxima dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, segons afirma la seva directora, Mar Lleixà, qui afegeix: «cal tenir una sanitat propera, remarcar la part humana donar la importància a les persones i al tracte que necessiten». Per entendre el concepte Lleixà ho resol amb «fer els metges una mica més infermers». I per posar exemple d’aquest tracte explica: «només sabent el nom dels pacients, el tracte inicial ja canvia molt».

«Perquè si entra el metge a la teva estància i et saluda pel teu nom, la sensació que tu tens com a pacient és molt més plena i propera». «O trucar a la porta de les habitacions quan vas entrar, coses així, no parlem d’aspectes mèdics sinó de com millorar les relacions humanes, que vulgues o no, això també afecta a la salut del pacient». I és com remarca Lleixà, qui afegeix que «quan estem ingressats a un hospital allò és com casa nostra, per això és molt important valorar i respectar la intimitat de la gent».
Aquestes qüestions s’han tractat en les enquestes de PLAENSA, on els centres sanitaris de les Terres de l’Ebre han estat molt ben valorats pels ciutadans. I  pel que fa a la  satisfacció ciutadana pel  tracte personal de l’equip mèdic (un dels aspectes més importants) el resultat ha estat del 96,14%. Una nota més alta, que la mitjana catalana.

Medicina i infermeria
A les Terres de l’Ebre, cal destacar que els ciutadans valoren amb un notable alt de mitjana els diferents serveis sobre els quals s’ha enquestat com són l’atenció primària: medicina i infermeria familiar i comunitària, amb una satisfacció de 8,01 i un percentatge de fidelitat del 88,5%; l’atenció hospitalària amb internament d’aguts amb grau de satisfacció de 8,56 i un grau de fidelitat del 88,66%; i l’atenció a la salut mental ambulatòria amb un grau de satisfacció del 8,19 i un grau de fidelitat del 81,9 %.

En els estudis duts a terme fins ara han opinat més de 338.000 persones que utilitzen els serveis sanitaris d’atenció primària, atenció hospitalària, atenció a la salut mental i  sociosanitària amb internament.

Pel que fa a l’atenció hospitalària els hospitals de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre tenen un grau de satisfacció global de notable alt. 
Així, l’Hospital Verge de la Cinta té una puntuació de 8,38 l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre té una puntuació de 8,59 i l’Hospital Comarcal d’Amposta de 8,74. La mitjana global de Catalunya en aquest sentit és del 8,53.En relació a les explicacions de funcionament de l’hospital el nivell de satisfacció a Catalunya és del 93,6% mentre que als hospitals de les Terres de l’Ebre és del 94,8% a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, del 96,1% a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i del 97,5% a l’Hospital Comarcal d’Amposta. 

Atenció a la salut mental
Pel que fa a l’atenció a la salut mental ambulatòria la satisfacció mitjana a Catalunya és del 8,19 amb un percentatge de fidelitat del 81,9%.
Els centres de les Terres de l’Ebre tenen un grau de satisfacció del 8,38 el Centre de Salut Mental Ambulatòria de Tortosa; un 8,21 el Centre de Salut Mental de Móra d’Ebre i un 7,98 el Centre de Salut Mental d’Amposta, sent la mitjana de Catalunya del 7,97.

En aquest sentit, pel que fa al suport i ajuda d’atenció al taulell els percentatges són del 95% a Tortosa, del 96,1% a Móra d’Ebre i del 93,8% a Amposta mentre que la mitjana a Catalunya és del 90,7%. 

Pel que fa al tracte del personal de psiquiatria a Tortosa la satisfacció és de 95%, a Móra d’Ebre del 93,8% i a Amposta del 91% mentre que la mitjana de Catalunya és del 93,5%. A banda, també trobem l’atenció primària a les Terres de l’Ebre l’aspecte més ben valorat és sobre la informació que el metge dóna al pacient i sobre si és la que necessita. A nivell de Catalunya, pel que fa a la informació que dóna el metge el percentatge de satisfacció és del 93,9% en aquest apartat. 

L’atenció primària
A les Terres de l’Ebre la mitjana de satisfacció en aquest aspecte és del 94,81 sent les ABS de Flix i la de la Terra Alta les més ben valorades amb una satisfacció del 98,7%. Així mateix, sobre el fet de si s’entenen les explicacions que es donen als pacients, en l’atenció primària a nivell de Catalunya el percentatge a aquest aspecte és del 96,4% mentre que a les Terres de l’Ebre és del 96,7%. 
Un altre aspecte a destacar és el tracte personal de l’equip. En aquest sentit a Catalunya el percentatge de satisfacció és del 94,9% i a les Terres de l’Ebre la mitjana se situa en  96,14%.

La resposta dels professionals
La directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, valora aquests positius resultats satisfactòriament. «En global hem obtingut un bon resultat, però cal treballar més perquè volem ser excel·lents», afirma Mar Lleixà. I afegeix: «És molt important que la gent tingui en compte que la seva satisfacció per a nosaltres importa i que és una gran eina de treball per conèixer en què podem millorar». Aquestes enquestes s’han dut a terme a escala de tota Catalunya i estan penjades a la web del departament garantint «la màxima transparència». 

D’aquesta manera poden ser consultades pel ciutadà, però també pels professionals, «els quals poden veure les qualificacions dels altres centres, mirar en què podem agafar exemple» tal com explica Lleixà. Tot amb la finalitat de «motivar-nos i així ser més competents», conclou.

App 'La meva salut'

Una de les solucions plantejades pels Centres d’Atenció Primària per millorar el temps d’espera, ja sigui el que tardes amb tenir la visita com el que tens quan l’esperes al mateix edifici, és l’app «La meva salut». Com expliquen Nuria Berguer, Dúnia Muñoz i Amaia Yoldi, equip directiu del cap del temple: «Hi ha molta sobrecàrrega de visites, però avui en dia tots tenim maneres diferents de relacionar-nos i la salut no queda al marge d’això».

«Per exemple, hi ha moltes visites que s’han de fer a la consulta, però n’hi ha d’altres que no és necessari. Per aquest motiu, han ideat l’aplicació «La meva salut» on hi ha un apartat que s’anomena e-consulta. Aquest apartat serveix per comunicar-te amb el teu metge o infermera via correu electrònic. «El pacient explica els seus símptomes o consultes i a nosaltres, els professionals, ens arriba a la nostra agenda de treball». I és que les noves tecnologies ja s’han fet cabuda entre els sectors sanitaris i tot amb l’objectiu de: «millorar la comunicació amb el pacient i evitar les aglomeracions a les sales d’espera» tal com explicava l’equip del Temple. A més a més, amb la comunicació via mail des de l’APP: «tota la informació queda guardada a la teva història, d’aquesta manera anem ampliant l’historial del pacient». Un altre aspecte d’estacat és que: «pots adjuntar documents, arxius i fotografies» per explicar millor els teus símptomes i facilitar la comunicació amb el metge. Les professionals han explicat que tot i que l’ús de l’app implica conèixer una mica la dinàmica de les noves teologies: «s’han sorprès de la quantitat de gent gran que ho utilitza».

Tot amb l’objectiu de: «de carregar la sala d’espera, perquè molts cops les consultes que atenem són per qüestions que també podem comunicar a distància. Ja sigui renovar els medicaments amb el cas dels més vells o també els resultats d’analítiques».
D’aquesta manera, el pacient s’evita perdre temps aquí i el metge guanya temps per a un altre pacient.

Comentarios
Multimedia Diari