Els rapitencs es bolquen en recordar els seus orígens

Tret de sortida de la tercera edició d’Orígens, que fins diumenge acull més de 80 activitats en les quals participen 45 entitats del municipi

12 octubre 2019 14:20 | Actualizado a 16 octubre 2019 14:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vestits com els seus besavis («revesiaios» com en diuen a l’Ebre), amb espardenyes, camisoles, faldes llargues i mocadors, ahir al vespre milers de rapitencs van donar la benvinguda a la tercera edició d’Orígens, una festa que ha sigut, des de bon començament, molt ben acollida per la ciutadania, per apel·lar a la identitat col·lectiva i al passat de l’estimat municipi de la Badia dels Alfacs.

L’inici el marcà l’arribada dels carros de la ribera acompanyats de l’Agrupació Musical Rapitenca, rondalla i cantadors pels carrers del Xicago, i després se celebrà la inauguració oficial. Un gran mercat artesanal discorre per tot el barri mariner. A la nit, jotes i rondalles i un esplèndit ambient de festa. Fins demà diumenge, la Ràpita té dos objectius clars: recordar el seu origen mariner i gaudir de l’ambient recreat.

La principal novetat d’enguany serà la demostració del funcionament de l’art de pesca tradicional del ‘rossegall’. Es tracta d’una xarxa d’arrossegament pròpia de la mar de l’Ebre que era estirada directament pels pescadors, els quals havien de submergir mig cos a l’aigua. La calada del rossegall tindrà lloc el diumenge al matí, a la platja del Garbí, i consistirà en una demostració a càrrec de 14 mariners (set per cada banda) de com funcionava aquesta art de pesca, desapareguda als anys 60 del segle passat.

Promoció al Saló Nàutic

La Ràpita ha presentat Orígens al Saló Nàutic de Barcelona, la fira de referència del sector nàutic de Catalunya. La presentació s’ha fet des de l’expositor de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics, entitat que aplega la majoria de ports esportius de Catalunya, entre ells el Sant Carles Marina.

L’alcalde Josep Caparrós ha subratllat l’aspecte nàutic d’Orígens, com a esdeveniment que permet recuperar les tradicions marineres i integrar el port de la Ràpita amb la població i, en concret, amb el barri mariner del Xicago. «És un esdeveniment que ens permet enfocar-nos a la mar de l’Ebre per rememorar les nostres arrels», ha declarat Caparrós.

Per la seva banda, el president de l’Estació Nàutica de la Ràpita, Joan Barberà, ha remarcat els actius turístics de la destinació i les possibilitats esportives i d’esbarjo de la badia dels Alfacs. El públic present ha pogut gaudir també d’una degustació d’ostres de la badia dels Alfacs i d’un tast de vermut rapitenc a càrrec de l’empresa Musclarium.

Comentarios
Multimedia Diari