Els regants inicien la reparació integral de l'assut de Xerta

Aquesta setmana s'està aixecant un mur o pantalla que ha de permetre els treballs posteriors, que volen evitar el trencament de la infraestructura

19 mayo 2017 22:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els usuaris de l’assut de Xerta-Tivenys, els regants dels canals de la dreta i l’esquerra i l’empresa Hidroelèctrica de Xerta, han emprès el projecte de reparació integral de la infraestructura. Les màquines i els operaris han començat aquesta setmana a aixecar una mena de petita paret o pantalla, aprofitant una reducció dels cabals que hi circulen.

L’aixecament d’aquesta paret o pantalla de protecció s’allargarà durant uns deu dies, durant els quals els regants veuran restringides les entrades d’aigua.

D’aquesta manera comença a prendre forma el projecte de reparació de l’assut, que actualment presenta nombroses fissures, que comporten pèrdues d’aigua i que a mig o llarg termini podrien provocar el seu trencament, «amb conseqüències nefastes per al territori», remarca el president de la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre, José Pedro Castells.

Després de l’aixecament del mur es preveu començar tot seguit amb la reparació, que consistirà amb un pilotatge i la injecció de formigó i resina en els forats existents.

Així es va fer ja en la prova pilot d’arranjament d’un deu per cent de la infraestructura, realitzada l’any passat i que va comptar amb uns resultats positius. Abans, un estudi finançat per la hidroelèctrica havia certificat l’existència d’importants pèrdues per fissures, a través d’un reconeixement sobre el terreny per part de submarinistes.

Els usuaris han iniciat les obres amb fons propis però esperen que una part de l’obra la financie també la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), titular de la construcció i amb la qual continuen negociant, segons detalla al Diari el president de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, Manel Masià. Amb tot, els regants no han concretat quin serà el cost definitiu de l’actuació. Els treballs anteriors, que van abastar un deu per cent dels 300 metres de llargada de l’assut, van tenir un cost aproximat de 100.000 euros.

La fesomia actual de l’assut data del segle XIX, quan es construeixen els canals de regadiu de la dreta i esquerra de l’Ebre. Però els seus orígens són molt més antics. Situada a l’altura dels nuclis de Xerta i Tivenys, sembla que la primera construcció es remunta a l’època islàmica. Fou restaurada a mitjan segle XII, però, tanmateix, no es va acabar fins al 1441.

Al marge dret destaquen les restes de l’important molí fariner de l’assut, que fou construït per la ciutat de Tortosa l’any 1575 i del qual l’Ajuntament de Xerta reclama la protecció.

Comentarios
Multimedia Diari