Els sindicats reclamen més mesures de prevenció per la Covid a les plantes de Padesa

L’empresa de producció de carns d’au i derivats manté en quarantena 186 treballadors de la planta d’Amposta i 107 més en aïllament, arran del nou brot detectat la setmana passada

20 octubre 2020 08:40 | Actualizado a 21 octubre 2020 10:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’empresa avícola Padesa va realitzar ahir les 107 proves PCR pendents a treballadors de l’escorxador d’Amposta, afectat per un nou brot de coronavirus que de moment compta amb 63 positius confirmats, segons dades del Departament de Salut. Dijous i divendres de la setmana passada ja es van dur a terme les proves a la resta de la plantilla, que en total suma 395 treballadors, després que es detectessin dos positius.

Aquest nou brot se suma al què ja ha afectat l’escorxador de la mateixa empresa a Roquetes, que des de mitjans del mes de setembre ha afectat uns 270 treballadors i una setantena de contactes directes.

Els brots a Padesa preocupen al territori, en ser els de major incidència de tota la pandèmia fins al moment a les Terres de l’Ebre.

Des de Comissions Obreres (CCOO), sindicat majoritari al comitè d’empresa de l’escorxador d’Amposta, exigeixen a la direcció de Padesa que s’implementin les mesures de seguretat i de prevenció necessàries per resoldre aquesta situació «i garantir la seguretat i la salut de la plantilla».

El sindicat també ha demanat una reunió urgent amb el Comitè de Seguretat i Salut per començar a prendre les mesures oportunes i «detectar què és el que ha fallat en els protocols per la Covid-19 que s’estan aplicant». «De moment, estem pendents de resposta per part de la direcció de Padesa, que està deixant el comitè d’empresa al marge», denuncien.

En funció de com evolucioni la situació, CCOO d’Indústria valorarà presentar una denúncia a la Inspecció de Treball per determinar quines mesures i protocols ha d’implementar l’empresa per garantir la seguretat i «evitar posar en risc la salut de les persones que treballen als seus escorxadors i de les seves famílies».

Per la seva banda, la UGT, sindicat majoritari al centre de producció de Padesa a Roquetes, també ha reclamat revisar els protocols pactats entre Salut i l’agroindústria, per tal de millorar en les mesures de prevenció aplicades. El secretari del sindicat a l’Ebre, Valentí Marín, explica que una part del comitè d’empresa es troba actualment de baixa precisament per Covid. «Amb tot, en el cas de Roquetes la situació poc a poc va a millor i el percentatge de positius en l’últim cribratge ja va ser menor», detalla al Diari.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, es mostra preocupat pel brot però també valora positivament el seguiment que n’estan fent tant la Regió Sanitària Terres de l’Ebre com l’empresa avícola, «que du a terme cribratges periòdicament per detectar asimptomàtics».

Escorxador ampostí en mínims

Padesa, juntament amb el Departament de Salut, ha anunciat que en el cas del nou brot a Amposta, es manté en quarantena 186 treballadors de la planta  i 107 més en aïllament a l’espera de resultats del cribratge. Concretament, es tracta dels 63 positius i la resta dels 112 treballadors cribrats el mateix dia i que van donar resultat negatiu, ja que són tractats com a contactes estrets, més els 2 positius inicials i els 9 contactes estrets dels positius del primer dia. A més, també estan a casa de manera preventiva i a l’espera de resultats, els 107 treballadors  cribrats ahir. Així,  durant aproximadament 48 hores, la planta d’Amposta queda en serveis mínims amb el 20 per cent dels treballadors en actiu, que han passat tots els cribratges necessaris amb resultats negatius.

Però  segons l’escorxador no és possible realitzar un tancament total ja que forma part del sector primari i és un dels establiments designats com a essencials per al subministrament d’aliments, motiu pel qual no ha aturat la seva activitat des de l’inici de la pandèmia.
Padesa i el Departament de Salut asseguren haver intensificat les mesures preventives als centres de treball. Un cop es tinguin els resultats de tots els cribratges prendran l’estratègia de seguiment més adequada, afirmen.

Comentarios
Multimedia Diari