Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els taurins amenacen de vetar l'entrada d'animalistes a les places si insisteixen a prohibir bous embolats i capllaçats

L'Agrupació de Comissions de les Terres de l'Ebre celebra un acte reivindicatiu a Sant Jaume per finançar actuacions judicials contra les entitats defensores dels animals

ACN

Whatsapp
La primera vaca de l'acte taurí de Sant Jaume d'Enveja, al mig de la plaça. Foto: ACN

La primera vaca de l'acte taurí de Sant Jaume d'Enveja, al mig de la plaça. Foto: ACN

Els aficionats taurins de les Terres de l'Ebre busquen recursos econòmics i arguments legals per contrarestar als tribunals la "persecució" a la qual, consideren, són sotmesos per part de les entitats animalistes. Fins al punt, segons ha assegurat el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, que estudiaran vetar la seva entrada a les places de bous si aquests col·lectius insisteixen a impulsar la prohibició de les modalitats de bous embolats i capllaçats. Amb l'objectiu de reivindicar aquesta "tradició" i recaptar fons per finançar aquesta lluita jurídica, l'Agrupació ha organitzat aquest diumenge al migdia a Sant Jaume d'Enveja un acte amb catorze bous i vaques aportats gratuïtament per sengles ramaderies del País Valencià, l'Aragó i ebrenques. Tot i que, en aquesta ocasió, les animalistes no han acudit aquest diumenge a gravar i documentar els bous, durant els dos últims dies d'actes taurins al poble s'han viscut alguns moments de tensió per la presència de càmeres.

Just abans de que sortissin els bous, des del mateix centre de la plaça metàl·lica aixecada prop del cementiri de Sant Jaume d'Enveja, Martí ha llegit un manifest on ha reclamat "llibertat" per poder organitzar i assistir als correbous perquè són una activitat "legal". Ha carregat contra el que considera "una persecució" per part dels animalistes, al quals ha qualificat també "d'anti-tot", així com també "d'alguns polítics" i "alguns mitjans de comunicació". "No ens aturaran ", ha subratllat. Convençut que els dirigents polítics del territori els donen suport, ha demanat "exportar" per fer visible aquesta "unitat" a la resta de Catalunya. S'ha compromès també a defensar "totes" les modalitats de correbous que tenen lloc actualment, fins i tot els qüestionats embolats, capllaçats o bous a la mar.

En declaracions als mitjans, Martí ha precisat que, més enllà de l'autoreivindicació i el compromís política, el gran objectiu que s'ha marcat l'Agrupació amb aquest acte és aconseguir fons per finançar "accions legals" contra aquest el que anomena "persecució" animalista. I, de fet, la possibilitat que la insistència de la reclamació de la prohibició de les modalitats més controvertides, com l'embolat i el capllaçat, és una de les preocupacions dels aficionats. En aquest sentit, Martí s'ha mostrat, d'una banda, "molt tranquil", davant el "consens" al voltant de la llei de 2010 que regula l'activitat i ha posat en dubte que sis anys després s'hagi de modificar. "Fem les coses molt bé, arriben denúncies com sempre però només tiren endavant un 2%", ha apuntat, tot recordat que al 2015 es van fer més de 200 actes taurins. Malgrat això, ha revelat que en el cas que els animalistes segueixin impulsant aquesta modificació legal, els aficionats intentaran "prohibir-los l'entrada a les nostres places de bous". 

Catorze ramaderies -totes les que treballen al territori, incloses quatre autòctones- i desenes d'aficionats, que han pagat a taquilla una entrada de deu euros, han secundat la crida de l'Agrupació. L'entitat ha comptat amb el suport actiu de l'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja per poder celebrar els actes taurins sota el paraigua de l'autorització administrativa per als correbous que anualment se celebren en motiu de les festes de la segregació. Segons ha explicat el president de l'entitat, Ximo Martí, la trobada volia ser la continuació de la manifestació del passat mes d'abril a Amposta i escenificar la "unió de penyes, comissions i aficionats de les Terres de l'Ebre, la Comunitat Valenciana i l'Aragó". "L'Ajuntament gustosament ajudem i col·laborarem perquè tots som coneixedors de l'afició als bous i les intencions d'aquesta gent que ens visiten aquests dies", ha dit l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, el socialista Joan Castor Gonell, tot manifestant el "màxim suport" a l'Agrupació. 

Tot i que l'alcalde ha destacat la tranquil·litat dels actes taurins de divendres i dissabte, organitzats per una empresa privada que cobrava entrada als actes, fins i tot, als mitjans de comunicació que volien cobrir l'esdeveniment, la presència d'activistes d'AnimaNaturalis a la plaça gravant els bous va generar alguns moments de tensió. Les activistes, i també periodistes, van ser insultades sorollosament per diversos aficionats aquest dissabte a la tarda. A la nit, hi havien previstos fins a sis bous embolats tot i que, finalment, només se'n van poder celebrar la meitat després que alguns animals acabessin patint lesions. Els animalistes presentaran denúncia pels suposats maltractaments que van patir els bous.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También