Els taurins avalen l'espai per gravar els bous i els animalistes el rebutgen

Les associacions animalistes no acataran l'acord impulsat pel Govern i l'Ajuntament i demanen més presència policial. Els taurins, reunits ahir, n'accepten, en canvi, la decisió

19 mayo 2017 19:26 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La solució aportada per la Delegació del Govern a l’Ebre i els ajuntaments per segellar la pau entre taurins i animalistes –l’assignació d’un espai públic perquè els animalistes puguin enregistrar la festa lliurement i sense problemes– no té la unanimitat dels afectats.

Els taurins reunits en una trobada d’urgència convocada per l’Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre van avalar ahir al migdia la presència dels animalistes en espais habilitats. A la mateixa hora, però, les dues principals associacions animalistes en un comunicat rebutjaven l’acord i afirmaven que no l’acataran.

El president de l’agrupació, Ximo Martí, reitera que l’espai que es facilitarà és un espai ja existent reservat a autoritats i públic general i que no està creat expressament per als animalistes. I és que segons els taurins, això agreujaria la tensió.

Si els activistes no accepten quedar-se en aquest espai i ocupen un carro, Martí ha explicat que pot ser que els facin marxar.

Les associacions AnimaNaturalis i l’Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (Actyma) afirmen que no acataran el que consideren «una submissió presumptament dictatorial del Govern d’obligar a gravar els correbous des d’on s’indiqui». Defensen que els espectacles són públics i per això «qualsevol ciutadà, sigui animalista o no, té dret a triar el lloc que vulgui per treure imatges, sense ser identificat ni fiscalitzat per ningú».

Actyma apunta que «no es pot arribar a un acord sense que estigui consensuat amb la part interessada a gravar i prendre imatges per comprovar si es compleix la llei» i que per aquest motiu, els activistes han de tenir la llibertat de moure’s segons creguin convenient.

Ximo Martí replica afirmant que «no es pot tractar amb xampany i pastes la gent que et ve a denunciar».

Més presència policial

Els animalistes proposen com a solució més presència policial i apunten que els organitzadors han de cenyir-se a les funcions que designa la llei 34/2010 de regulació de les festes tradicionals amb bous, on s’especifica que han de vetllar per l’ordre i seguretat dels participants. Amb tot, recorden que són només els Mossos d’Esquadra qui poden obligar a qualsevol dels participants a identificar-se. Per a Martí «els Mossos no han d’estar a cap recinte perquè no ho han estat mai» tot i que «és bo» que estiguin a prop per si hi ha algun incident.

El delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, tampoc no és partidari d’incrementar la presència policial a les places més enllà dels protocols actuals.

Els bous tornen al cap de setmana vinent (14 i 15 de maig) per les festes de maig d’Alcanar, les festes de l’ermita de l’Aldea i Sant Gregari a Santa Bàrbara.

Comentarios
Multimedia Diari