Els territoris de la Via Verda demanen una gestió i promoció supracomarcal

La Terra Alta veu amb bons ulls la creació d’un consorci que aglutine la gestió des de Deltebre fins a la Puebla de Híjar. El Ministeri d’Agricultura ultima un estudi per a futures inversions amb un taller publicoprivat a Prat de Comte

07 febrero 2019 10:56 | Actualizado a 12 febrero 2019 12:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

a Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE) està realitzant, per encàrrec del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, un estudi sobre el nivell d’ús i impacte socioeconòmic dels Camins Naturals i Vies Verdes inclosos dins del Programa Nacional de Desenvolupament Rural. El Camí Natural Via Verda Val de Zafán ha estat un dels sis itineraris elegits pel Ministeri i l’equip redactor de l’estudi per a la celebració d’un taller amb entitats públiques i privades. La jornada va tenir lloc ahir al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports de Prat de Comte.
Aquest taller, la tècnica i dinàmica del qual ha estat la d’un grup de discussió amb preguntes obertes, té com a objectiu completar l’estudi en curs que s’està realitzant mitjançant una enquesta i entrevistes als gestors de camins naturals i vies verdes de tot l’Estat. 

En el decurs de la sessió, s’han assenyalat un seguit de mancances que s’haurien de solucionar per potenciar encara més aquest actiu turístic, com ara l’execució de la totalitat dels trams que conformen la via de Val de Zafán o la creació d’un òrgan de gestió, manteniment i promoció únic amb la implicació del sector públic i privat, amb la dotació de més recursos econòmics per part de les administracions supracomarcals amb la finalitat de contribuir a la despesa global.

Així mateix s’expressa el president del Consell Comarcal, Carles Luz, que aposta per la creació d’un consorci, una fundació o l’ens jurídic que sigui més adequat per «aglutinar» tot el tram de la Via Verda del territori. «Només amb un consorci podrem aconseguir més recursos i dotar la Via Verda de més serveis», ha defensat el president.

«Hi ha un problema de gestió de cara al futur», coincideix l’alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs. «Cada territori fa el seu manteniment i s’hi dediquen molts esforços, preocupa molt. Els usuaris cada cop demanen més quilòmetres, i el propi Consell està treballant en vies alternatives que connecten amb la via per poder oferir més quilòmetres. Hauríem d’intentar fer una gestió conjunta des de Deltebre fins a la Puebla de Híjar», argumenta.

«Cal que ajuntaments i empreses puguin treballar en la mateixa direcció amb una visió més unitària del que és la Via Verda actualment. Ara, partida en comarques, al públic no li arriba. Li arriba més quan li parles de 180 quilòmetres que si li parles de 30 més 30 més 30», ha valorat també Arantxa Hernández, responsable de les Vies Verdes de la FFE. 

Revulsiu al territori
Siga com siga, la Via Verda ha generat un important impacte social i econòmic a la Terra Alta, ja que segons expliquen des del Consell desestacionalitza la demanda, ofereix oportunitats de negocis, fixa la població al territori i ha esdevingut un gran reclam turístic que ha contribuït molt positivament al desenvolupament del territori. Cada any a la Terra Alta hi passen entre 45.000 i 50.000 usuaris i el nombre de cases rurals i restauració ha augmentat a la comarca. «Ens interessa que això continue i per aquest motiu ha estat molt encertada aquesta jornada celebrada. Cal seguir treballant per no morir d’èxit», afirma Malràs.

Comentarios
Multimedia Diari