Els tortosins trien on destinar 200.000 euros d’inversions

Podran votar de forma ‘online’ o durant la Fira ExpoEbre els projectes que consideren més oportuns dels pressupostos participatius. Cap a la meitat de maig se’n coneixeran els resultats

27 abril 2018 10:11 | Actualizado a 30 abril 2018 12:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A partir d’aquest dissabte, els tortosins podran decidir en què inverteixen fins a 200.000 euros, amb la segona edició dels pressupostos participatius que celebra la ciutat. Enguany hi ha fins a 138 propostes d’inversions que van realitzar els mateixos ciutadans el passat mes de març.

El període de votació serà del 28 d’abril a l’1 de maig a la fira Expoebre, en un estand habilitat per a l’ocasió, i del dimecres 2 al divendres 11 de maig a l’Ajuntament de Tortosa, a les EMD de Bítem, Campredó i Jesús, i a les oficines municipals d’Els Reguers i Vinallop.

Enguany, com a novetat, també es podrà votar online, a través d’una breu inscripció al portal web tortosa.participa.cat. L’usuari haurà de facilitar el seu DNI i correu electrònic per fer possible el procés d’inscripció per validar la votació.

Aquest any s’han destinat 200.000 euros, dels quals 170.000 corresponen a propostes de Tortosa ciutat, 15.000 a Els Reguers i 15.000 a Vinallop. Enguany hi ha hagut un increment del pressupost de 50.000 euros més respecte a l’any passat. Cal recordar que Bítem, Campredó i Jesús no s’inclouen en la celebració dels pressupostos participatius perquè les tres EMD ja tenen competències pròpies en aquesta matèria. 
L’any passat van votar més de 1.600 persones, una xifra força elevada en comparació amb altres municipis de Catalunya, cosa que han valorat molt positivament l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el regidor d’Hisenda, Marià Martínez.

La fase de votació arriba ara després del procés de presentació de propostes i dels debats en què la ciutadania va tenir l’opció de defensar les seues i opinar sobre la resta, fa unes setmanes. Aquestes valoracions, juntament amb les consideracions tècniques de la comissió de seguiment, han conduït a l’elaboració de la butlleta que ja s’està distribuint a tot el municipi i que estarà disponible a Expoebre i en tots els punts de votació.

Crida a la participació
L’alcaldessa Roigé i el regidor Martínez han fet una crida a la participació i han recordat que les propostes que se sotmeten a votació, i també les que han quedat descartades, podran consultar-se al web municipal. Martínez ha agraït la tasca dels tècnics, molt llarga tenint en compte la gran quantitat de propostes presentades.

Així, per exemple, d’entre les 138 propostes que es porten a votació n’hi ha de relacionades amb l’accessibilitat i les voreres (renovar voreres de carrers, eliminar barreres arquitectòniques...), amb els carrers i les pavimentacions (urbanitzar carrers i travessies), amb l’enllumenat, la mobilitat (habilitar carrils bici, senyalitzar punts...), els parcs i les places (instal·lar pèrgoles o ampliar espais enjardinats), el patrimoni, i com a novetat hi ha propostes relacionades amb el reciclatge i amb els camins.

Finalment han estat 789 les propostes registrades, que una vegada avaluades per la comissió de seguiment han quedat en 138 a la butlleta de votació. Se n’han descartat 284 per no complir amb els criteris previstos en el procés (no són inversió, excedeixen el cost màxim, no són competència municipal, manquen dades de contacte, són inviables tècnicament, etcètera). De les restants, 335 estaven repetides i 32 executant-se. 

Cal recordar que podran votar totes aquelles persones que a data 31 de desembre de 2016 tinguin 16 anys o més i constin empadronades a Tortosa. En el moment de la votació hauran d’acreditar-se amb el DNI, NIE, passaport o carnet de conduir. Poden escollir-se un màxim de 3 propostes en una única butlleta, que hauran d’assenyalar-se clarament. 

Propostes guanyadores el 2017

D’entre les propostes escollides l’any passat i que l’Ajuntament va executar a posteriori destaca la inversió d’eliminar barreres arquitectòniques, ampliar l’‘skateparc’ al parc dels Països Catalans del barri de Sant Llàtzer i instal·lar punts d’alimentació oficials per a les colònies de gats que hi ha a la ciutat, a cura de Progat.

Comentarios
Multimedia Diari