Els tortosins voten avui el futur del monument franquista

Un total de 28.467 veïns estan cridats avui a la consulta popular per decidir si es retira o es manté al mig del riu

19 mayo 2017 19:13 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Amb relació al monument a la batalla de l’Ebre, que va inaugurar el general Franco l’any 1966, que creu que l’Ajuntament de Tortosa ha d’impulsar? Opció A: retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau. Opció B: mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau». Aquesta és la pregunta que l’Ajuntament de Tortosa fa avui als seus veïns. Un total de 28.467 tortosins, majors de 16 anys i empadronats al municipi a data 31 de desembre del 2015, estan cridats a participar en una consulta popular no referendària sobre l’obra de Lluís Maria Saumells, situada sobre l’antiga pilastra del pont de la Cinta al bell mig del riu Ebre.

El Museu de Tortosa, l’Auditori Felip Pedrell, el Centre Cívic de Ferreries o el mateix ajuntament són alguns dels espais on s’han habilitat les meses per poder votar durant tota la jornada d’avui. Les urnes estaran posades a les nou del matí i tancaran a les vuit del vespre, i una hora després ja es podran conèixer els resultats de la consulta.

La decisió de consultar els veïns compta amb el suport de la majoria de grups al consistori. Així, la pregunta va ser consensuada per CiU i ERC (al govern) i Movem Tortosa i el PSC de l’oposició, el que suposa 19 dels 21 regidors del consistori.

Els grups d’ERC, Movem i PSC aposten per la retirada, CiU ha donat llibertat de vot, mentre que el regidor del PP aposta pel manteniment i la CUP està en contra de la celebració de la consulta.

Així, el govern de Tortosa es presenta dividit davant la pregunta, ja que l’alcalde Ferran Bel i cinc regidors de CiU volen mantenir i reinterpretar el monument, mentre que dos convergents i els quatre republicans aposten per la retirada i museïtzació.

Entitats ciutadanes

En l’àmbit ciutadà, hi ha dues entitats que han estat al capdavant del debat. La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes a Tortosa treballa des de fa diversos anys per la retirada del monument. Ha estat en contra de la convocatòria de la consulta, ja que entén que s’ha de retirar en compliment de la Llei de la Memòria Històrica, però demana als ciutadans que vagin a votar avui per aquesta opció.

Recentment s’ha creat també l’entitat Tortosins pel monument, al front de la qual hi ha el jove Jaume Solé (PP)però que compta amb membres de diverses ideologies.

Defensen que l’estructura es va aixecar per recordar la batalla de l’Ebre i que des de fa anys està desproveïda dels símbols franquistes més explícits, a més de ser un element catalogat i per tant protegit.

El síndic de greuges, Rafel Ribó, i una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya han instat l’Ajuntament de Tortosa a retirar el monument sense necessitat de realitzar la consulta popular.

Han estat diverses les entitats, partits, sindicats i associacions del país que s’han mostrat contraris a la consulta i que demanen la retirada del monument, com ara Òmnium Cultural, ERC o l’Assemblea Nacional Catalana.

La setmana passada es va presentar un manifest, signat per una cinquantena de persones del món de l’art i la cultura a l’Ebre i Catalunya, per la retirada del monument franquista. Entre els signants hi havia Lluís Llach, Joel Joan, Rosa Regàs o Arturo Gaya, entre molts d’altres.

Aplicació del resultat

La incògnita és saber quina serà la participació dels tortosins en la consulta. Ferran Bel ha fet una crida als veïns perquè donin la seva opinió i ha alertat que qualsevol quina sigui la decisió que prenguin, la seva aplicació tampoc no podrà ser immediata, tot i que sí que es preveu al llarg de l’actual mandat municipal.

 

Comentarios
Multimedia Diari