Els tractaments d’urgència al delta de l'Ebre redueixen els mosquits després dels aiguats

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre assoleix el rècord històric tractant fins a 900 hectàrees

15 septiembre 2021 05:30 | Actualizado a 15 septiembre 2021 05:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tractaments d’urgència que el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) va realitzar el dos dies posteriors als aiguats de l’1 de setembre han servit per frenar l’eclosió de larves de mosquit al delta de l’Ebre. Les fins a 900 hectàrees tractades es converteixen en un rècord d’espai actuat per part d’aquest organisme, que treballa en la lluita contra la plaga des dels anys 90.

«L’excepcionalitat de la situació requeria un tractament amb la màxima celeritat», valora al Diari el president del COPATE, Joan Alginet. Amb aquesta actuació el COPATE va evitar l’eclosió de mosquits que es produiria en pocs dies a la zona deltaica a conseqüència de les inundacions provocades per les pluges torrencials. «Vam haver de respondre ràpidament, actuant contra les larves de mosquit. Aquest és el tractament més gran que s’ha fet mai».

El director tècnic de Salubritat Pública del COPATE, Raül Escosa, explica que es va emprar, mitjançant avionetes, el mètode antilarvari contra el mosquit d’espais naturals, que és diferent al dels arrossars i que és particularment agressiu. De fet, són molts els veïns del Delta de l’Ebre i Alcanar que al dia següent dels aiguats van notar les incòmodes picades.

«En inundar-se les zones naturals l’espècie pon els ous i esclosionen. Fins i tot poden estar anys en pausa i eclosionen un cop hi ha la inundació», expressa el director. «Els dos següents dies als aiguats es va fer un esforç ingent i es va fer un tractament de rècord. Si algú hagués vist les densitats larvàries que hi havia... era esgarrifós. Per això es va actuar d’urgència», comenta.

El producte és biològic i actua per ingesta i funciona en el 99% dels casos. «Si no s’hagués tractat, la situació hagués estat molt dolenta. Encara que quedés un 1% de mosquits, no és res en comparació al que podia haver sigut», confirma Escosa.

Els tractaments van fer-se a tots els espais naturals del Delta de l’Ebre i en pocs dies s’han notat els resultats. Però les pluges dels darrers dies han provocat la proliferació de mosquits a tot arreu, no només al Delta. Per tal de minimitzar els molestos efectes que provoquen, alguns ajuntaments de l’interior han pres mesures. És el cas d‘Ulldecona, on la Brigada Municipal va fer ahir al matí un tractament d’urgència amb larvicides als embornals del municipi.

La campanya contra el mosquit i la mosca negra es dona així per acabada. A partir del 15 d’agost Agricultura determina que no es poden fer més tractaments, a excepció dels d’emergència, per no afectar en el blat de l’arròs del Delta, ja avançat.

Quant a la mosca negra, contra la qual s’actua al riu Ebre, el COPATE ha realitzat enguany set tractaments.

Comentarios
Multimedia Diari