Els traficants d'haixix exportaven la droga del Delta a França i Itàlia

Augmenta a 20 el nombre de detinguts, de sis nacionalitats diferents, 13 dels quals han ingressat a la presó. Els dos màxims responsables del grup criminal són del Marroc i el delta de l´Ebre

19 mayo 2017 17:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Agens dels Mossos d’Esquadra adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de les Terres de l’Ebre han desmantellat el gruix d’una organització criminal de tràfic internacional d’haixix que operava al delta de l’Ebre i que va ser interceptada ‘in fraganti’ mentre feia un desembarcament de droga la nit del 2 d’octubre passat després de nou mesos d’investigació.

La xarxa criminal havia estat investigada i, es creia que, desarticulada l’any 2012, en l’operació ‘Bucoi’ de la Unitat Central d’Estupefaents. Els Mossos, però havien reobert el cas davant les evidències que la xarxa criminal havia reprès la seva activitat.

En total han estat detinguts 20 membres de l’organització de sis nacionalitats diferents, sis de nacionalitat espanyola i residents a Deltebre, i altres del Marroc, Colòmbia, Albània, Romania, Polònia i Itàlia. Tots ells tenen antecedents per delictes contra la salut pública i altres faltes menors però un d’ells també té antecedents per un delicte de temptativa d’homicidi.

Després de passar a disposició del Jutjat número 4 de Tortosa, el jutge ha decretat l’ingrés a presó per a 13 dels detinguts mentre la resta es mantenen amb llibertat amb càrrecs. Els detinguts s’enfronten a delictes per tràfic d’estupefaents i delictes de pertinença a organització criminal. Amb tot, l’inspector Ramon Grasa, sots cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, adverteix que la investigació no està tancada i es poden practicar noves detencions.

Organitzada i amb dos caps

La xarxa desmantellada es dedicava al tràfic internacional d’haixix i funcionava com «una empresa», ha explicat Grasa.

D’una banda, disposava d’una divisió comercial encarregada de la compra de la droga a diversos subministradors del Marroc i del seu transport, primer per terra al país d’origen, i després per mar fins a la costa del delta de l’Ebre. Els traficants acostumaven a fer el transport des del Marroc amb embarcacions semidirigides molt potents, que assolien velocitats de fins a 110km/hora. El cap de la unitat era marroquí, ha especificat Grasa.

Una segona divisió es dedicava a la logística, amb la vigilància dels punts de desembarcament, la compra i entrega de benzina per a facilitar el retorn de les embarcacions al seu punt d’origen, i la custòdia d’un edifici guarderia –ubicat també al Delta– on s’emmagatzemava la droga fins al seu transport en carretera als punts de destí, una part a Catalunya però la gran majoria a França i Itàlia.

El cap d’aquesta unitat era espanyol i residia al Delta. Per últim, el grup comptava amb «bracers o farcellers», mà d’obra que es dedicava a traslladar amb rapidesa la droga des de la platja fins als magatzems de guarderia.

Comentarios
Multimedia Diari