Els transportistes rebutgen l’acord de prohibir-los el pas per la N-340

La Federació Nacional d’Associacions de Transports d’Espanya reivindica mesures com la reducció de la velocitat màxima a la N-340, un tercer carril o fer més atractiva l’AP-7 

12 agosto 2017 08:07 | Actualizado a 10 noviembre 2017 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Federació Nacional d’Associacions de Transports d’Espanya (Fenadismer) ha rebutjat «de forma absoluta» el principi d’acord que han assolit el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Foment per prohibir a partir de gener de 2018 la circulació de camions en la N-340. 

En un comunicat emès ahir divendres, l’entitat sosté que prohibir la circulació de camions per reduir la sinistralitat en la carretera «suposaria inculpar el sector del transport per carretera com a únic responsable dels possibles accidents que es produeixen, la qual cosa és absolutament incerta». 

La Generalitat i el Ministeri de Foment han pactat el desviament obligatori de camions de la N-340 a l’AP-7 entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant i entre Altafulla i Vilafranca del Penedès, amb una bonificació del 42,5% per als camions de pas i d’un 50% per als camions que efectuen desplaçaments locals, amb l’objectiu de millorar la seguretat en aquesta carretera.

Fenadismer lamenta que l’única alternativa per als camions sigui la d’utilitzar l’autopista de peatge mentre que els turismes podran continuar utilitzant la N-340. I, en el cas dels turismes, «se’ls incentiva a utilitzar l’autopista de peatge establint la seva gratuïtat sempre que l’anada i tornada es realitzi en el mateix dia». La mesura per als turismes és exclusiva per als que entrin o surtin en el tram des de Vilafranca del Penedès Sud a Ulldecona, sempre que s’accedeixi per la mateixa sortida a l’anada.

Fenadismer reivindica que s’implementin mesures «que redueixin les causes que motiven els accidents de trànsit i que fomentin l’ús voluntari de les autopistes de peatge», com la reducció de la velocitat màxima en la N-340 en els trams més perillosos, l’establiment d’un tercer carril per millorar els avançaments i fer més atractiva l’AP-7 amb l’increment de la velocitat màxima i l’aplicació d’un programa de descomptes. 

La Federació, finalment, ha criticat el Ministeri de Foment per no haver convocat les associacions de transportistes per «informar i consensuar» el nou pla de desviament de camions a les autopistes de peatge.

Discriminació

La Federació estatal se suma a l’oposició mostrada per la Federació Empresarial d’Auto-transport de Tarragona (FEAT), dolguda per la discriminació que al seu entendre aplica el Ministeri de Foment.

Així, recentment el Govern de la Rioja ha tancat un acord amb l’Estat per al desviament dels camions de la N-232 a l’AP-68 amb una bonificació del 75 per cent. És el mateix percentatge que s’aplica a l’AP-2 en el tram de Fraga a Alfajarín, a Aragó, mentre que a la N-II, a Girona, el descompte és escassament del 30 o 35 per cent en funció del desplaçament. 

Els alcaldes, favorables

Els alcaldes de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès avalen la proposta. En una reunió celebrada a finals de juliol, els alcaldes i el Govern es van emplaçar al setembre per concretar els detalls i l’aplicació de l’acord.

Amb tot, els alcaldes són conscients del rebuig que suscita la mesura entre els transportistes. «No és la solució òptima, voldríem que fos universal i per a tot el trànsit, però és la que està disposada a acceptar Foment. Pot permetre que molts veïns que treballen per Tarragona puguin utilitzar l’autopista sense pagar mentre no tinguem una via ràpida i segura que sigui gratuïta com l’AP-7», va explicar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, en conèixer l’acord. El moviment veïnal ‘Prou!!! AP-7 Gratuïta Ja’ continua reclamant la gratuïtat total de l’autopista.

Comentarios
Multimedia Diari