Els veïns aturen l'enderroc d'una casa 'il·legal' a Alfara de Carles

Una cinquantena de persones impedeixen el pas de les màquines per tirar al terra la construcció, propietat d'una parella d'ancians i situada en un espai protegit

19 mayo 2017 16:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els veïns d’Alfara de Carles han impedit aquet dilluns al matí que les màquines de demolició entressin a la propietat d’un matrimoni de 69 i 71 anys i tiressin al terra la seva casa. Sobre la construcció hi ha una ordre d’enderroc, en haver estat declarada il·legal per situar-se dins del Parc Natural dels Ports.

Una cinquatena de veïns del municipi, situat al cor de la serralada del Port amb uns 400 habitants, s'han plantat a la carretera i han impedit el pas d’una màquina excavadora que havia de procedir a l’enderroc de la casa, situada a l’entrada del poble, sota la vigilància d’agents dels Mossos d’Esquadra.

Però davant la protesta pacífica dels veïns, les màquines s'han acabat retirant i l’ordre d’enderroc ha quedat revocada temporalment.

La casa es va construir «fent una ampliació d’una construcció preexistent i abans que es creés el Parc Natural dels Ports» (que data del 2001), assegura el fill del matrimoni afectat, Rubén Hernández. Però l’administració va obrir un procediment d’infracció urbanística i va considerar que es tractava d’una construcció il·legal .

Els propietaris, Antonio Hernández i Alfonsa Cruz, van emprendre una batalla legal contra l’administració que s’ha allargat 18 anys i que han acabat perdent. Ara finalment han rebut l’ordre d’enderroc, atenent a una resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Jutjat contenciós administratiu de Tarragona.

El fill del matrimoni considera que tot el procediment administratiu ha estat ple d’errors i denuncia que el procés ha afectat greument el seu pare, malalt de càncer. Així, la família va anunciar que presentarà una demanda contra la Generalitat de Catalunya.

Els afectats al·leguen que «l’ordre de demolició hauria prescrit, no comptaria amb el corresponent projecte tècnic aprovat ni s’hauria notificat correctament als dos propietaris», entre altres qüestions tècniques. «Si finalment la casa va al terra, presentarem una demanda per danys i perjudicis», va assegurar Rubén Hernández, poc optimista respecte a la possibilitat que el procés es pugui aturar.

El poble d’Alfara de Carles en ples'ha solidaritzat amb la situació del matrimoni, que consideren injusta. «Hem vingut aquí a expressar-los el nostre suport. Perquè tot i que hi hagi una resolució judicial, es tracta d’una decisió injusta», afirmava l’alcalde del municipi, Josep Mas. Un cop les màquines han marxat, els veïns han ajudat també la família a treure els mobles i els efectes de valor de la casa, esperant que la demolició es produirà un altre dia encara per concretar.

El cas recorda a un altre enderroc d’una casa il·legal que va tenir lloc a Deltebre l’any 2009. Els veïns van impedir inicialment que les màquines poguessin entrar a la finca, però finalment un ampli desplegament dels Mossos d’Esquadra va fer possible l’enderroc del xalet, construït en sòl rústic amb llicència de magatzem agrícola.

Comentarios
Multimedia Diari