Els veïns d’Horta aporten els seus tractors per treure la neu dels carrers

Els pagesos de la Terra Alta demanen un pla de xoc amb ajuts directes per afrontar els greus danys a les oliveres

14 enero 2021 10:30 | Actualizado a 14 enero 2021 11:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dies després del temporal, a Horta de Sant Joan continuaven ahir traient neu dels carrers. Els operaris de l’Ajuntament han comptat amb l’ajuda de molts veïns del municipi, que han posat a disposició els seus tractors, remolcs i altra maquinària per tal d’accelerar el procés per retirar la neu dels carrers i portar-la a una esplanada als afores de la població. Segons explica al Diari l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín, durant el cap de setmana la feina es va centrar a netejar les vies principals, però la quantitat i la durada en el temps de la nevada va cobrir de nou els carrers (es van acumular uns 60 centímetres, més que a la nevada del 2010). «Hem d’agrair la gran col·laboració dels veïns i l’ajuda que ens ha suposat poder comptar amb la seua feina i la seua maquinària», remarca l’alcalde.

A partir de dilluns, la neu va donar pas al gel. L’Ajuntament disposava de 5.000 quilos de sal, 3.000 de potassa i 2.000 de granulada, que no van ser suficients per poder cobrir tots els carrers en els últims dies. N’han aconseguit 5.000 quilos més, dels quals ja han gastat també aproximadament la meitat. «Per sort, aquest dimecres les temperatures han pujat una mica més del que s’esperava i han ajudat a desfer la neu», comenta Martin. Així, esperaven deixar ahir a la tarda els carrers pràcticament nets al cent per cent.

Al camp, el sector de l’olivera de la Terra Alta demana un pla de xoc per la gran afectació de la neu als arbres, amb branques i troncs trencats. A l’espera de disposar d’una valoració més acurada tan aviat com es pugui accedir a les finques i de com evolucionin les temperatures, des del sindicat Unió de Pagesos calculen que les pèrdues que pot tenir un productor en els propers cinc anys poden arribar, com a mínim, als 4.300 euros per hectàrea. Així, demanen ajuts directes com a pla de xoc per reparar els danys de la nevada, però també un pla de recuperació de la productivitat a mitjà termini que contempli facilitats i subvencions per replantar els arbres més danyats i mesures per protegir les oliveres centenàries de la varietat autòctona de l’empeltre, que diferencia la DOP de l’Oli Terra Alta.

Comentarios
Multimedia Diari