Els veïns de l’N-340 rebutgen l’acord i mantindran els talls setmanals

El col·lectiu que ha reivindicat la gratuïtat diu que el desviament dels camions només beneficia la concessionària

06 septiembre 2017 08:53 | Actualizado a 06 septiembre 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El moviment veïnal Prou! AP-7 Gratuïta Ja! rebutja l’acord per desviar obligatòriament els camions de l’N-340 i assegura que mantindrà inalterables els talls setmanals a la via per reclamar la gratuïtat plena de l’autopista per a tots els vehicles.

Demà, dijous, el moviment encapçalat per la Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns  organitzarà un nou tall a l’N-340, el número 165, a les Cases d’Alcanar i l’Ametlla de Mar, a les 19 hores i durant 45 minuts. 

I el 24 de setembre, explica al Diari el portaveu Llorenç Navarro, prepararan una concentració i tall amb motiu dels dos anys de l’inici de les mobilitzacions, el setembre de 2015, dies després de dos accidents mortals a la via amb camions implicats.

Navarro rebutja obertament l’acord, diu que trepitja els drets de les persones de circular lliurement per una carretera i només beneficia la concessionària de l’autopista, Abertis, «que encara guanyarà més diners amb el desviament obligatori i de pagament dels camions».

El moviment veïnal ha reclamat des d’un inici el mateix: la gratuïtat total de l’AP-7 com a única solució ràpida i eficaç per reduir la sinistralitat a l’N-340.

L’acord presentat aquesta setmana per la Generalitat als alcaldes preveu el desviament obligatori de tots els camions entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant, i entre Altafulla i Vilafranca del Penedès sud. La bonificació del peatge oscil·larà del 42,5 al 50 per cent. La mesura preveu desviar entre 3.800 i 4.000 camions diaris de l’N-340 a l’AP-7. En segon terme, s’estableix una bonificació del 100 per cent per als vehicles lleugers que circulin per l’AP-7 en un viatge d’anada i tornada entre Alcanar i Vilafranca sud en un període 24 hores com a màxim.

‘Una baixada de pantalons’
El conseller de Territori, Josep Rull, ha anunciat que la mesura serà efectiva a partir de gener del 2018, un cop, s’afirma, s’ha assolit el consens al territori.
Tanmateix, el moviment veïnal nega aquest consens. Recorda que ni ells, que molts cops han liderat en solitari la reivindicació, ni els transportistes avalen l’acord.

«El Govern de la Generalitat sempre hi ha estat d’acord perquè, de fet, ha promogut la mesura però els alcaldes fins fa quatre dies demanaven la gratuïtat total de l’autopista com nosaltres. Ha estat una baixada de pantalons», denuncia.

Navarro argumenta que l’acord només beneficia Abertis. «La concessió va caducar el 1998 i es va renovar a dit fins al desembre. Ara Abertis rebrà més diners pel peatge que hauran de pagar els camioners. No tenim dret els ciutadans de circular lliurement per un via? Nosaltres pensem que amb aquest acord els ciutadans perdrem drets», sentencia.

Mentrestant, alerten, el projecte de «decapitació» de l’N-340 continua endavant. «S’hi preveuen 11 rotondes i 66 quilòmetres de línia contínua. Volen obligar tothom a agafar l’autopista», recorda.

Una autopista, avisen, que un cop entri en vigor el desplegament del nou model de peatges  que el Govern de la Generalitat vol aplicar el 2019 seria de pagament. «A continuar pagant, això és el que volen! Tenim, per tant, molts motius per continuar les mobilitzacions, per defensar la dignitat de les persones». 

Comentarios
Multimedia Diari