Els veïns del Coll de l’Alba de Tortosa demanen l’arranjament i millora de camins

Els angoixa l’inici de la campanya de l’oliva i la perillositat d’alguns espais, malmesos pels darrers temporals de pluja

22 septiembre 2021 09:20 | Actualizado a 22 septiembre 2021 09:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns del Coll de l’Alba, a Tortosa, demanen arranjar els camins d’aquesta zona del terme municipal, especialment el Camí Font de Gràcia, que dona accés a moltes finques i es troba molt malmès pels darrers temporals de pluges.

Un dels veïns afectats és David Melich, propietari d’una finca agrícola d’oliveres a la partida del Coll de l’Alba. A la finca s’accedeix pel Camí Font de la Gràcia, que té uns set quilòmetres i dona accés a moltes finques agrícoles, les quals es treballen especialment per l’oliva i fins i tot hi ha veïns que hi viuen durant tot l’any. El veí porta una llarga lluita denunciant l’estat del camí i demanant el seu arranjament. 

«Fa anys vaig entrar diverses instàncies a l’Ajuntament de Tortosa per tal de comunicar l’estat del camí, ja que des de l’any 1992, any que es va arranjar, pagant una gran part el propietaris no s’ha fet cap mena de manteniment», exposa Melich. «Finalment, davant el silenci de l’Ajuntament vaig demanar una entrevista amb el regidor de manteniment, el qual tampoc es va dignar a contestar. Posteriorment, vaig iniciar el tràmits oportuns amb el Síndic de Greuges. Llavors l’Ajuntament sí va contestar, però dient que eren conscients de la problemàtica i que farien una revisió sobre el terreny per fer una planificació de feines a fer», diu. «Els anys han anat passant i no he vist mai cap voluntat des de l’Ajuntament de solucionar el problema tot i que el camí és de la seua titularitat i segons la legislació vigent és la seua responsabilitat tenir cura del seu bon estat, i a més quan s’està pagant un IBI agrícola/urbà (hi ha moltes edificacions anteriors del Pla director urbanístic de les construccions agrícoles tradicionals a les Terres de l’Ebre)».

Melich, que va reunir-se finalment fa tres mesos amb el regidor de Serveis, Domingo Tomàs, reconeix que l’Ajuntament sí ha actuat en alguns camins del terme municipal de Tortosa, «però van ser als barris propers a la ciutat, no es va destinar res a la resta del terme».
«Des de fa uns anys, exactament des de l’última actualització del cadastre s’està pagant l’impost de béns immobles de totes edificacions al món rural com a sòl urbà, comportant un ingrés molt elevat d’euros a les arques de l’Ajuntament», declara el veí.
Als veïns els angoixa, a més, l’inici de la campanya de l’oliva. «Estem molt preocupats perquè el desplaçament és molt complicat pel camí Font de la Gràcia, com en altes camins de la partida del Coll de l’Alba», denuncia Melich.

Tortosa disposa d’una xarxa de camins molt extensa: uns 400 kilòmetres de camins al terme. Davant d’aquesta xifra tan elevada, és complicat poder arribar a totes les incidències, segons expressen fonts de l’Ajuntament de Tortosa. «Cal recordar que alguns camins van quedar afectats pels aiguats del 2018 i, posteriorment, també pel temporal Glòria. Durant molt de temps hem estat esperant els recursos que havien compromès l’Estat i la Generalitat, que ha costat molts mesos que puguem rebre», exposen des de l’Ajuntament.

Aquest 2021 és l’any que l’Ajuntament de Tortosa disposa de la partida més gran dins del pressupost municipal per a l’arranjament de camins. Concretament, de 450.000 euros. «Estem actuant en molts camins, prioritzant en primer lloc aquells on viu una quantitat major de persones o per on circulen més vehicles. I també estem en contacte permanent amb les associacions de veïns, recollint les peticions que ens fan arribar en aquest sentit», exposen des de l’Ajuntament.

Comentarios
Multimedia Diari