Els veïns del nucli antic volen el soterrament de les línies

Critiquen l’impacte visual que causen els cables de llum i les capsetes de telefonia a les façanes i demanen que s’ocultin, tal com estava previst al Pla Integral del Nucli Antic 

28 agosto 2018 08:05 | Actualizado a 28 agosto 2018 08:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns del nucli antic de Tortosa volen que les línies de llum i telefonia del barri se soterren, tal i com estava previst al Pla Integral del Nucli Antic de la ciutat (PINCAT).

El president de l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, Josep Baubí, afirma que aquestes línies generen molt «d’impacte visual» en els carrers i façanes més patrimonials i amb més valor històric de la ciutat. «A mode d’exemple: només s’ha de veure com està la Mare de Déu de la Cinta a la porta de l’Olivera de la Catedral, completament envoltada de cables», explica el president.

Qualsevol que passege pel barri, de fet, pot anar resseguint amb la mirada el cablejat, que a voltes travessa els carrers per l’aire, com en la cruïlla amb el carrer Taules Velles i el Palau Oliver de Boteller.

El president veïnal considera que les companyies se n’haurien de fer càrrec

«El PINCAT ha invertit molts de milions en millorar el nucli antic i suposava el soterrament de totes les línies. Això ja està preparat. Es van fer ja les actuacions amb els tubs on aniran els cables. Demanem, per tant, que es faça d’una vegada, perquè en tots aquests anys no s’ha fet res. Està tot preparat i no s’ha executat», detalla Baubí, el qual considera en definitiva que «tenim un nucli antic empastifat de cables». 

El president recorda que Patrimoni de la Generalitat demana permisos per a qualsevol actuació en aquest barri, per protegir-lo, i en canvi en aquest tema no és tan sever.

Un altre maldecap per a Baubí són les capsetes de telefonia, que apareixen en les façanes de molts habitatges en aquest barri, contribuint a aquesta «mala imatge» en molts punts.
 Recentment han anat a més, amb la instal·lació de la fibra òptica. «I anirà a més si no es fa alguna cosa», en paraules de Baubí.

Segons explica el president, l’Ajuntament de Tortosa coneix la situació i aquesta reivindicació veïnal, però afirma que totes les actuacions empreses per les companyies de llum o telefonia són completament legals i no es pot fer res. «Però hauríem d’arribar a un acord o a un pacte, tal com es va preveure al Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa», afirma el president.

Respecte a qui hauria d’assumir aquests costos, el president apunta que haurien de ser les mateixes companyies, «ja que no es pot «demanar això als veïns». Baubí reconeix que «no serà fàcil i no serà barat», però que «alguna cosa s’haurà de fer d’una vegada».

Comentarios
Multimedia Diari