Els veïns exigeixen que es faci el nou aparcament a l’Hospital de Tortosa

La Federació d’Associacions de Veïns no descarta sortir al carrer per queixar-se de la situació «caòtica» del centre

15 noviembre 2019 11:10 | Actualizado a 18 noviembre 2019 09:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa ha exigit que s’avanci en el projecte d’accessibilitat de l’Hospital Verge de la Cinta i que es construeixi el nou aparcament, ja que la situació «és caòtica i no pot esperar més». Els veïns han advertit que sortiran al carrer si aquest aparcament no es construeix.

Després de l’últim Consell Territorial de Salut de les Terres de l’Ebre i d’una reunió dels veïns amb la directora de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà, la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa ha exigit que no es faça marxa enrere en la construcció del nou aparcament de l’Hospital Verge de la Cinta. L’avantprojecte d’aquest pàrquing es va licitar al mes de maig i des de Salut, tot i que no es descarta construir-lo, en volen conèixer la complexitat, quan estigui llest el projecte bàsic, abans de la decisió definitiva.

«Pensàvem que ja estava executat i ara ens diuen això. Què no ho sabíen des de bon començament que era complex? Ens sentim enganyats i decepcionats», va valorar ahir el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Carlos Redó.

El projecte té una gran complexitat tècnica, ja que es tracta d’un edifici d’aparcament (per a 400 vehicles), en alçada, que aprofitaria el talús que hi ha entre el centre hospitalari tortosí i els antics cinemes Fèmina, al bell mig de l’eixample de Tortosa. Així es preveuria un nexe vertical entre la ciutat i l’hospital amb escales, rampes i ascensors per tal de permetre també l’accessibilitat a peu al centre des de Tortosa.

Els veïns han explicat que la prioritat és solucionar el problema d’aparcament i d’accessibilitat, ja que s’agreujaran properament amb el trasllat del servei d’oncologia de l’Hospital de Jesús al de la Cinta, l’ampliació de les Urgències i el nou edifici dels serveis administratius, que ja s’està construint.

Cal recordar que el centre sanitari tortosí és el de referència a les Terres de l’Ebre, i que per tant la seua problemàtica afecta no només els veïns de Tortosa sinó de bona part del territori ebrenc. Existeix un bus llançadora des del centre de Tortosa que té un ús minoritari i una tercera part dels pacients prové d’altres municipis de les Terres de l’Ebre que hi sol anar en vehicle privat.

«La directora de Salut ens tindrà al costat si no ens enganya. Si ho fa, la ciutadania no es quedarà callada i farà el que calgui. Demanem un servei digne i en aquest moment no l’estem tenint», va valorar ahir el president de l’Associació de Veïns de Sant Llàtzer, Josep Aixarch.

El representant veïnal al Consell Territorial, Josep Baubí, va valorar que aquesta és una obra «imprescindible» i que, a més, aquest nou pàrquing ha de solucionar els problemes d’estabilitat del talús sobre el qual està construït el centre hospitalari i els despreniments que es produeixen. «Però si cap la possibilitat que tècnicament sigui inviable, per què es va portar a concurs?», va expressar ahir.

La Federació de Veïns de Tortosa demanarà per carta una reunió amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per esclarir el futur del projecte.

No renuncien a un nou hospital

La Federació de Veïns va explicar ahir que, malgrat les seues reivindicacions sobre l’Hospital Verge de la Cinta, no renuncien a un nou hospital.
De fet, ja es va anunciar aquest nou hospital el 2007 al pla parcial de la Farinera, entre Tortosa i Roquetes, però va quedar aturat el 2011. En el darrer ple de l’Ajuntament de Tortosa, la CUP va presentar una moció que demanava posicionar-se contra la construcció d’un aparcament de pagament a l’Hospital Verge de la Cinta. La moció també instava la Generalitat a prioritzar la construcció d‘un nou hospital a les Terres de l’Ebre. La proposta va ser rebutjada. 
D’altra banda, la Federació de Veïns, que presenta dotze associacions veïnals de Tortosa, també ha denunciat la manca d’especialistes a les Terres de l’Ebre. «Tenim un hospital de serveis mínims», han expressat. «I els treballadors això també ho pateixen, ells fan tot el que poden».

Comentarios
Multimedia Diari