Emprendre en temps de pandèmia: «No hem agafat un negoci, hem agafat una il·lusió»

Amposta. Irene Prades explica al ‘Diari’ com és obrir una llar d’infants en el context actual

08 febrero 2021 11:00 | Actualizado a 08 febrero 2021 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Irene Prades, de 33 anys, va decidir començar el 2021 obrint un negoci; una llar d’infants a l’Avinguda Josep Tarradellas, d’Amposta, amb el nom «Explora». «La meva idea sempre havia sigut obrir un negoci, emprendre», explica la Irene asseguda a la recepció del seu nou local, un baix a peu de carrer, tot de vidrieres, molt ben il·luminat i acollidor.

Només entrar trobem amb l’estora desinfectant, el termòmetre amb forma de pistola i els ja imprescindibles desinfectants. Pregunto per com estan vivint els nens i nenes aquests anys de pandèmia: «la meva filla, Marta, va néixer l’octubre del 2019, ara té un any i tres mesos, ens ha vist sempre així». «Quan rento les mascaretes i les estenc, ella les agafa i ja sap quina és la meva i quina és la del seu pare». Clar, els nens del 2019, del 2020 i els del 2021, naixen amb mascaretes. I encara no són conscients que per a nosaltres no és un complement més o pot ser ja sí.

Però a banda de la reflexió sobre els naixements durant l’epidèmia, la resposta de la Irene demanava una pregunta encara molt més transcendent per al tema: has decidit obrir un negoci i a més a més tens una xiqueta d’un any? «I a part, també treballo a un altre lloc: fa tretze anys que sóc administrativa a una empresa del meu poble, l’Aldea».

Combatre l’escepticisme

La Irene trenca amb tots els esquemes possibles: mare primerenca, emprenedora i a banda assalariada també. És en aquest moment quan entra per la porta el seu marit, Josep Baubí i comenta: «no hem agafat un negoci, hem agafat la seva il·lusió». Una il·lusió que ha de ser forta i valenta, ja que com expliquen els dos: «tothom et dóna missatges pessimistes quan els hi dius que vols emprendre». «Però al final tu t’has de convèncer que no anirà malament i que ningú et vindrà a trucar a la porta, que t’has d’espavilar».

Les expectatives superades

Tot i que la Irene ja feia uns anys que es plantejava obrir una llar d’Infants l’oportunitat va sortir l’octubre del 2020 quan va veure que una guarderia d’Amposta es traspassava. «Sempre he pensat que quan un negoci tanca la porta és molt complicat que torni a obrir». Entre les condicions del traspàs també venia una treballadora, però la Irene va decidir: «quedar-me amb totes les treballadores de l’anterior centre». I feina no li falta: « amb la guarderia venien també 13 xiquets i ja en tenim 20». Segons la Irene, aquest augment: «és en part per la situació de pandèmia, ja que les guarderies públiques han de tancar a les 17.00 h i nosaltres estem fins a les 20.00».

Quan li preguntem per la conciliació familiar i el seu truc per atendre a les seves dues feines i a la seva família, ella contesta que: «el més important de tot és l’organització, confiar amb la gent que delegues, tenir ganes i suport familiar».

Comentarios
Multimedia Diari