Arrenquen set projectes per potenciar models de negoci sostenibles a l’Ebre

Es posa en marxa el Projecte d’Especialització i competitivitat territorial Ebre Bioterritori, coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre, que suposarà una inversió de 3 milions d’euros

19 octubre 2021 18:20 | Actualizado a 20 octubre 2021 07:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Bioterritori, coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i finançat en un 50% a través dels fons europeus FEDER, ja s’ha posat en marxa. Ahir va tenir lloc el tret de sortida dels set socis a la seu comarcal. Cadascun d’aquests socis impulsa una operació o projecte, amb una inversió global de 3,1 milions d’euros.

«Es tracta de contribuir al desenvolupament comarcal i potenciar models de negoci innovadors», va explicar ahir el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que va destacar també que l’ens comarcal és l’única administració del territori que lidera un PECT.

Els projectes es portaran a terme al conjunt de les Terres de l’Ebre fins a finals del 2022. Els set socis participants són: Fundació Cívica Innomnium, Eurecat, Universitat Rovira i Virgili, Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), CENFIM - Clúster d’equipament de la llar i el contract de la Sénia, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i el mateix Consell Comarcal del Baix Ebre.

Els socis d’aquest projecte representen totes les tipologies d’actors de la quàdruple hèlix: l’administració pública, el sistema R+D+I, el sector productiu i empresarial i la societat civil. «Des del Consell Comarcal ja tenim experiència en la coordinació d’un PECT, ja que actualment estem a la recta final del PECT EbreBiosfera, amb una inversió de 2,2 milions d’euros», expressà Faura.

El projecte a càrrec de la Fundació Cívica Innomnium abordarà l’emprenedoria cívica per fomentar la sostenibilitat territorial de les Terres de l’Ebre i la cultura participativa del territori. A més aquesta entitat també promou un premi de treballs de recerca sobre sostenibilitat i valors ambientals entre els joves. L’eurecat, per la seua banda, impulsarà el Living Lab Delta de l’Ebre, de forma que s’habilitarà un espai per investigar i proposar solucions innovadores amb la metodologia de cocreació, codisseny i cogestió amb els agents socioeconòmics sobre els següents eixos temàtics: adaptació i mitigació del canvi climàtic; infraestructures verdes; gestió de l’aigua i sediments al tram final de l’Ebre i ecoturisme i turisme responsable. També es treballarà en un pla d’infraestructures verdes.

La URV desenvoluparà un Laboratori d’Innovació per a l’Educació Ambiental per formar alumnes i els seus mateixos professionals. Es crearan els materials adreçats als usuaris del laboratori que desenvoluparan conceptes relacionats en la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica en el transport, la contaminació atmosfèrica, etc.

El COPATE impulsarà la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera, que actualment compta amb 150 empreses. Aquesta operació inclou la creació i implementació de l’estratègia i del pla de marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera; la creació del catàleg de productes i del market place EbreBiosfera i la creació de l’oficina d’acompanyament de la marca.

Un altre dels projectes serà la identificació, caracterització i comunicació d’atributs de sostenibilitat de producte per a les empreses de l’hàbitat, a càrrec del Cenfim. L’objectiu general de l’operació és dotar les empreses hàbitat del clúster Cenfim del coneixement, eines i recursos adients per a comunicar de manera eficaç els atributs de sostenibilitat dels seus productes.

Finalment el Consell Comarcal del Baix Ebre coordinarà els projectes per assegurar que els objectius del PECT s’assoleixen de forma adequada, a través del seu seguiment, gestió i coordinació.

A la Ràpita: Blue Economy Center
L’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita crearà el primer centre d’economia blava de les Terres de l’Ebre. L’objectiu és l’establiment d’un centre de referència per impulsar els nous models de negoci basats en l’economia blava, això és, activitats relacionades amb la mar com la pesca, però també la nàutica. Cal dir que el port de Sant Carles de la Ràpita és el que més factura de tot Catalunya. L’actuació inclou els passos necessaris per a l’adaptació de l’edifici Duanes del municipi per allotjar-hi el Blue Economy Center. També s’impulsaran i es promocionaran les activitats de recerca, desenvolupament i innovació liderades per les empreses. «El projecte encaixa en l’estratègia marítima i en els principals objectius de desenvolupament sostenible», va dir ahir l’alcalde Josep Caparrós.

Comentarios
Multimedia Diari