En marxa a Amposta un servei pioner de salut mental per a nens

La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre ha posat en funcionament dues sales d’estimulació sensorial, un recurs novedós a la xarxa ambulatòria, per a infants de 5 a 17 anys

04 noviembre 2019 16:40 | Actualizado a 07 noviembre 2019 17:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Uns 75 nens i adolescents de les Terres de l’Ebre són ja usuaris de les noves sales d’estimulació multisensorial que el grup Pere Mata ha instal·lat a la Unitat Polivalent de Salut Mental a Amposta. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell d’assistència ambulatòria a Catalunya, en la que nens d’entre 5 i 17 anys diagnosticats amb trastorns de l’espectre autista (TEA), hiperactivitat o discapacitat intel·lectual, disposen d’un espai de teràpia a través del joc i de les estimulacions sensorials, sovint acompanyats també dels seus familiars. 

Concretament, s’han instal·lat dues sales d’estimulació sensorial o Snoezelen, on s’hi poden trobar des de piscines de boles, trapezis i un rocòdrom fins a una escala de colors i un llit d’aigua sonor. Amb aquests aparells es treballen dèficits en integració sensorial que dificulten el desenvolupament d’aquests nens i joves amb diferents graus d’afeccions en salut mental, sovint amb problemes en la quotidianeïtat com ara «la hipersensibilitat als sorolls, dificultats en la parla, en l’alimentació, o falta d’equilibri que els dificulta, per exemple,  poder vestir-se sols», expliquen la terapeuta Celia Robles i la piscòloga clínica Ana Ródenas. 

Així, en sessions de 45 minuts, i a través de l’estimulació de les sensacions i del joc, es millora el seu estat general. «Treballem perquè assoleixin un major grau d’autonomia», explica Robles. 

L’estimulació multisensorial o Snoezelen és una metodologia originada als països nòrdics,basada en intervencions que pretenen crear un entorn de benestar i millorar així la qualitat de vida de la persona. Els pacients passen unes proves estandarditzades i amb els diagnòstics sensorials se’ls hi apliquen diferents treballs i estimulacions, de forma controlada pels professionals. «Regulem la intensitat, la duració i la freqüència dels estímuls visuals, tàctils, auditius, a través d’una tableta», explica Ródenas. 

Arran dels bons resultats obtinguts fins ara amb aquesta metodologia, la psiquiatra Cristina Vila, directora mèdica de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, ha avançat que el servei s’ampliarà a altres trastorns psiquiàtrics. 

Les noves sales han suposat una inversió de 32.000 euros, una part dels quals ha estat finançada per l’Obra Social la Caixa. 

Comentarios
Multimedia Diari