En marxa els tractaments contra el mosquit al Delta i la mosca negra al riu Ebre

En tots dos casos els tècnics empren un producte biològic, el BTI,  que ataca les larves dels insectes sense produir afectacions al medi

30 mayo 2018 09:38 | Actualizado a 31 mayo 2018 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La meteorologia d’aquests últims dies al delta de l’Ebre i el descens de cabals al riu han comportat actuacions d’urgència contra l’eclosió de larves de mosquit, així com els primers tractaments de l’any contra la mosca negra; uns treballs a càrrec dels tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate).  

Pel que fa al mosquit, els treballs es van dur a terme d’acord amb la regidoria de Medi Ambient de Sant Carles de la Ràpita per aturar una possible  eclosió de mosquits a la badia dels Alfacs, després de detectar-se una elevada presència de larves a la zona costanera entre el nucli rapitenc i Poble Nou del Delta. 

Tal com recull l’informe que ha elaborat el Copate, s’han detectat concentracions elevades de larves en aquest espai natural litoral, concretament de l’espècie Ocherotatus caspius, que precisament es caracteritza per la seua agressivitat, amb una dolorosa picada que efectua en hores diürnes. Per evitar una eclosió, que se sol produir en un termini de dos dies, i controlar la plaga, els tècnics del Copate duen a terme un tractament mitjançant una aeronau que distribueix un producte antilarvari el BTI. «Seguirem fent prospeccions per detectar més larves en el mostreig habitual de la campanya, que enguany s’ha avançat degut a les pluges de les últimes setmanes i a l’augment de temperatures», ha explicat Carlos Sanchis, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Ràpita.A més de la Ràpita, s’han dut a terme altres tractaments contra el  mosquit al conjunt del Delta, en unes 340 hectàrees de zones naturals de diversos termes municipals, segons el Copate. 

A més, els tècnics del Consorci han dut a terme ja el primer dels tractaments d’aquest any al riu Ebre contra la plaga de la mosca negra, amb l’abocament del producte BTI, també eficaç contra les larves d’aquest altre simúlid. Fins ara no havia estat possible perquè els elevats cabals del riu Ebre, per sobre dels mil metres cúbics per segon,  impedien l’accés per fer les prospeccions prèvies i feien ineficaç qualsevol tractament. Amb tot, cal dir que un alt cabal de l’Ebre afavoreix l’arrossegament dels macròfits o plantes aquàtiques on la mosca negra acostuma a dipositar les seves larves. 

Segons detallen des del Copate, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre van fer possible un descens puntual dels cabals fins a poc més de 300 metres cúbics per segon, fet que va permetre dur a terme a finals de la setmana passada el preceptiu tractament contra la plaga. Aquests dies s’està avaluant la seva efectivitat. 

Comentarios
Multimedia Diari