En marxa els treballs previs a la retirada del monument de la batalla de l’Ebre

Una màquina i operaris duen a terme un sondatge del terreny de la platja fluvial de Ferreries, on hi ha previst instal·lar una gran grua

04 junio 2021 05:10 | Actualizado a 04 junio 2021 05:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja estan en marxa, a la riba dreta del riu Ebre a Tortosa, els treballs geotècnics previs per a la retirada del monument franquista de la batalla de l’Ebre. Dimecres va tenir lloc l’acte administratiu de l’inici de les obres i ahir ja es va poder veure sobre el terreny una màquina i operaris per fer un sondatge de la platja fluvial de Ferreries.

D’aquesta manera es preveu determinar l’espai on s’ha d’instal·lar la gran grua que retirarà el monument per parts. Un mes després s’ha de repetir l’estudi geotècnic i, si no hi ha contratemps, es començaran els treballs de pavimentació de l’espai i la col·locació de la grua.

Es muntarà una bastida al voltant del monument, per començar a retirar el monòlit per peces el 18 de juliol (data simbòlica ja que just es compliran 85 anys del cop d’estat que va donar inici a la Guerra Civil Espanyola). Uns quinze dies després, a inicis d’agost, l’actuació hauria d’haver finalitzat, segons les previsions de la Direcció General de Memòria Democràtica, que es mantenen tot i els canvis al capdavant del Departament de Justícia de la Generalitat.

Un cop retirat el monòlit franquista, el Govern català vol senyalitzar la zona com a espai de memòria.

Els treballs han estat llargament esperats i reivindicats per part de la Comissió per a la retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, que avui mateix farà públiques en un acte diverses adhesions «del món memorialístic, cultural, acadèmic, polític i social», per a la retirada del monument.

Per la seva banda, el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa (Corembe) ha recollit més de 1.400 firmes i portarà al ple de l’Ajuntament de Tortosa, dilluns vinent, una moció popular per a reinterpretar el monòlit, tot i que cal recordar que no és de titularitat municipal.

Comentarios
Multimedia Diari